De Deense Vikingkoningen krijgen nu ook een Nederlands tintje

Na het succes van afgelopen meivakantie zijn er opnieuw Nederlandstalige rondleidingen bij het Deense museum Kongernes Jelling tijdens de hele zomervakantie. De Nederlandstalige gidsen gaan samen met families door het UNESCO Werelderfgoed gebied waar o.a. de grootste Runensteen van de wereld staat.

De enige Vikinghelm ter wereld

De enige Vikinghelm ter wereld

Hierop heeft Vikingkoning Harald Blauwtand geschreven dat de Denen overgingen naar het christendom. Samen met het interactieve belevingscentrum van museum Kongernes Jelling krijgen de bezoekers een zeer goede indruk van het leven van Vikingkrijgers en de betekenis van Jelling voor de overgang van het heidense geloof naar het christendom en de Deense geschiedenis.

Nederlandstalige gidsen

De Nederlandstalige gidsen Saskia en Anette hebben afgelopen meivakantie vele Nederlandse families meegenomen langs de sporen van Harald Blauwtand, ook wel bekend van Bluetooth, en de grafheuvels midden in Jelling op het Deense schiereiland Jutland. Met veel enthousiasme doen zij dit weer tijdens de zomervakantie van 9 juli t/m 2 september elke donderdag. Op een heldere en toegankelijke manier wordt het verhaal verteld van Vikingkoning Harald Blauwtand en zijn vader Gorm de Oude, die het gebied hebben bebouwd, en die sinds 1994 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dit is 19 voetbalvelden groot en bevat de witte kerk met de oudste fresco’s van Denemarken, twee grafheuvels en de twee Runenstenen. Het hele gebied was tijdens de tijd van Harald Blauwtand omheind door een pallisade van 3-4 meter hoogte, waarvan de sporen pas in de laatste 10 jaar terug zijn gevonden, samen met kleinere stenen die de boeg van een schip vormen, een vorm die vaak bij Vikinggraven terugkomt, en die zo groot is dat de Eiffeltoren er liggend in past.

 

 

De Nederlandstalige rondleidingen werden afgelopen meivakantie voor het eerst georganiseerd als onderdeel van het project ’Meivakantie in Jelling’. De bezoekers waren met het hele project heel tevreden, en in totaal kwamen meer dan 100 kinderen en hun ouders mee op een van de dagelijkse rondleidingen. Een van de gasten vertelde aan de regionale omroep dat hij blij was met de Nederlandstalige rondleiding, die zich goed op kinderen richt, omdat rondleidingen bij de meeste andere historische plekken in het Engels of Duits plaatsvinden, waardoor kinderen het niet goed kunnen volgen. Hij zei dat op deze manier, ze allemaal meer hebben geleerd over Scandinavische mythologie en de Deense geschiedenis.

 

 

Naast rondleidingen kunnen bezoekers ook gratis het interactieve belevingscentrum van museum Kongernes Jelling bezoeken. Al bij de ingang worden bezoekers verwelkomd met het verzoek om vooral de handen uit de mouwen te halen en alle vooroordelen over een museum aan de kant te schuiven. Er zijn vele dingen in het museum die moeten worden aangeraakt en geactiveerd om het verhaal van de Vikingen en Jelling optimaal te beleven.

Iedere donderdag vanaf 9. juli tot en met 2. september zijn er rondleidingen in het Nederlands om 12:00. Prijs: 50 dkr. p.p. voor bezoekers van 10 jaar en ouder, kinderen onder de 10 jaar gaan gratis mee.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.