Ga naar Djerba voor een verrassende eilandvakantie

Djerba staat dit jaar op nummer drie in de top 10 Global Destination Cities Index: Play van Mastercard; bestemmingen waar reizigers komen voor hun plezier. Het Tunesische eiland is dan ook de ideale uitvalsbasis voor een relaxte zonvakantie met stranden, souks en street art.

Streetart in Djerba Hood

Streetart in Djerba Hood

Historie

Djerba telt ongeveer 165.000 inwoners en is verbonden met het vasteland door een 7 km lange dam, de Chaussée Romaine. Djerba komt al vroeg in historische boekwerken voor, waaronder – zo wil de legende – in Homerus’ Odyssee. Daarin vertelt Odysseus hoe de zeevarende strijders door de wind naar de kust van het land van Lotusbloemeters worden gedreven en niet meer naar huis willen. Kloppend hart van het eiland is hoofdstad Houmt Souk, een oude havenstad met ruim 60.000 inwoners, bekend om z’n kruip-door-sluip-door straatjes, witgepleisterde huizen en een grote souk waar je zo een paar uur zoet bent met het bekijken en kopen van aardewerk, sieraden en handgeknoopte kleden. Maar het eiland heeft meer verrassends in petto.

Vers fruit op de markt Djerba

Vers fruit op de markt

Souk op Djerba

Souk op Djerba

 

 

Kruiden Djerba

Kruiden

Tip: Boek een privé gids die je alle geheimen van Djerba laat zien

Tip: Boek een privé gids die je alle geheimen van Djerba laat zien

Natuur: de wetlands van Ras Rmel (Flamingo Island)

Natuur op Djerba is er in de vorm van ontelbaar veel palmbomen, honderdduizenden olijfbomen en groene oases. Daarnaast is er Ras Rmel, beter bekend als Flamingo Island. Niet echt een eiland, maar meer een eco-reservaat en ‘Wetland of International Importance’ waar kolonies flamingo’s in het azuurblauwe water samenkomen. Vanuit Houmt Souk varen boten naar het ‘eiland’, een mooie plek om te snorkelen, te zwemmen en vers gevangen oesters of zeebaars te proeven.

 

 

Stranden en mooie zonsondergang

De meeste reizigers gaan naar Djerba voor het trio zon, zee, strand. Te vinden langs de 125 km lange kustlijn die bezaaid is met grote en kleine zandstranden grenzend aan de helderblauwe Middellandse Zee. Mooie stranden zijn onder meer die van Sidi Mahrez, Seguia en bij Ajim waar ook een aantal Star Wars-scenes werden opgenomen. Niet ver van Ajim ligt de kleine havenplaats Borj Djillidj, getipt door locals als de plek voor de mooiste zonsondergang.

De zee waar de zon ondergaat op Djerba

De zee waar de zon ondergaat

Moderne Street Art van Djerba Hood

Historische bezienswaardigheden wissel je af met moderne street art van Djerba Hood bij het dorpje Erriadh. Daar hebben in 2014 150 kunstenaars uit de hele wereld 250 muurschilderingen gemaakt in de stoffige straten. Wie Erriadh binnenkomt, ziet de witte letters van The Hood staan, het begin van een tour langs verbluffende urban, ‘instagrammable’ art. Ga ook zeker langs café & restaurant La Placette voor een bakje koffie of traditionele thee.

Oude bezienswaardigheden: fort en synagoge

Djerba heeft geen enorme lijst aan bezienswaardigheden, maar het bekijken waard is het Fort Borj el Kastil naast de eeuwenoude El Griba synagoge, beiden niet ver van Houmt Souk. El-Ghriba is het levendige bewijs van het bestaan van een grote Joodse gemeenschap op het eiland, die er al in 586 voor Christus woonden. Bijzonder om te zien en: de Thorarollen in de synagoge behoren tot de belangrijkste en meest waardevolle op de wereld.

Overnachten op Djerba: resort of traditionele houch

Djerba is ingericht op toeristen, een goede accommodatie vinden is dan ook geen probleem. Er zijn grote hotels en resorts, vooral pal aan de stranden op zo’n 20 km vanaf hoofdstad Houmt Souk. Een verblijf in de bekende ketens is altijd een goed, maar wie gaat voor meer avontuur kiest voor een traditionele Tunesische houch (vergelijkbaar met een riad uit Marokko). Deze grotachtige, charmante verblijven met patio en palmbomen horen vaak bij een groter huis en hebben soms een zwembad. Te boeken via Airbnb waaronder in Houmt Souk.

Luxe slapen in het Radisson Blu Palace Djerba

Luxe slapen in het Radisson Blu Palace

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.