In Texas wordt kunst op straat gebracht

In Texas zijn de dingen een beetje anders – dit motto geldt ook voor de kunst in de “Lone Star State”. De Texanen houden van kleurrijk en vriendelijk, toegankelijk voor iedereen en staan open voor elk thema. Het is dus niet verwonderlijk dat bijna elke stad zijn eigen graffiti ’s heeft, Graffitiartiesten niet eens voor “Maria replica” terugdeinzen en bij gemeentes voor openbare projecten geld voor kunst “aftroggelen”. Dankzij deze onconventionele handelswijze is “Street Art” in Texas één ding: Vrolijk, open, gezellig en op een nuchtere manier uitnodigend om van te dromen en over na te denken.

Het geloof helder verlicht: de religieuze straatkunst van San Antonio

Religie reloaded: in San Antonio verandert het geloof in kleurrijke graffiti en worden kerken locaties van imposante licht- en muziekshows. Zo zetelt bijvoorbeeld Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe heel hoog op een gebouw, gespoten op een oppervlakte dat is omgevormd tot een kaars. De kathedraal van San Antonio daarentegen wordt regelmatig verlicht door een indrukwekkende lichtinstallatie. De choreografie van licht en muziek is ontwikkeld door de Franse kunstenaar Xavier de Richemont en toont de geschiedenis van de stad, wat exemplarisch is voor de staat Texas. Beide kunstwerken symboliseren ook de nauwe relatie met Mexico, die in Texas alom voelbaar is:

Bij Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe gaat het om de belangrijkste beschermheilige van Mexico, terwijl de architectuur van de kathedraal een koloniale erfenis is in de zuiverste vorm.

 

Lees ook dit artikel: De onbekende Texas Riviera

 

Straatkunst met festivalkarakter: Houston’s Mural Festival

Wolkenkrabber kloven, staal en glas – wie van skylines houdt, is in Houston op de juiste plek. De stad is een verzameling van moderne architectuur, met een hele museumwijk als plek voor kunstliefhebbers, die Texas bezoeken. Daartussen groeien echter indrukwekkende “Murals”, muurschilderingen tegen de huizen aan, kleine graffitis pronken op brugpijlers en kleurrijke beletteringen glunderen in hofjes. Deze murals zijn mede te danken aan het jaarlijkse Houston Mural Festival, dat zich ten doel heeft gesteld om de coolste artiesten in de stad te verzamelen. Als je de stad vanuit dit oogpunt wilt verkennen, kun je tijdens regelmatig plaatsvindende Mural Tours echte experts en enthousiastelingen ontmoeten, die inzichten geven in de scene.

 

 

Campus van kleuren en vormen: Lubbocks “Art” University District

Openbare kunst maakt volop deel uit van de campus van de Texas Tech University in Lubbock. Maar liefst 100 kunstwerken van bekende kunstenaars staan/liggen verspreid over de campus, omdat volgens het basisprincipe van een universiteit de openbare ruimte is ontworpen om mensen uit te nodigen om te blijven hangen, na te denken, te reflecteren en zich te verbazen. Het project wordt gefinancierd met publiek geld: Een procent van de kosten van elk openbaar project wordt in een pot verzameld. Hiermee worden later de kunstwerken gekocht. Een boekje hierover toont het artistieke pad over de campus en legt het idee en de achtergrond uit van elk van de indrukwekkende en zeer diverse kunstwerken.

You’ll Never Walk Alone: Dallas ‘Deep Ellum Quarter

Het heeft een rijke geschiedenis achter de rug – het Deep Ellum-district in Dallas. Het was een industriestad, een smeltkroes van culturen, een uitgaanscentrum en tegenwoordig is het de ontmoetingsplek van een levendige kunstscène. Bijna 50 muurschilderingen zijn te vinden in de verschillende hoeken van het district; en toch trekt één kunstobject de aandacht van iedereen: de Traveling Man bestaat uit verschillende gigantische robotfiguren die het verhaal vertellen van de ontwikkeling van de reiziger. Volgens de verhalen was het een locomotief, een overblijfsel uit het industriële tijdperk van de wijk. Een paar druppels gin en uit de trein werd een gelukkig stalen figuur, dat eraan herinnert, dat het leven een reis is, die je niet alleen onderneemt. Street Art kan ook poëzie zijn!

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.