Vondsten offerritueel Chimú-cultuur roepen vragen op

Sinds de vondst van het grootste kinderoffer ter wereld door het team van National Geographic, is de Chimú beschaving in het noorden van Peru extra interessant geworden. Wat heeft deze beschaving meegemaakt om een dergelijk offer te brengen, en wie waren deze mensen überhaupt? Op minder dan dertig kilometer van deze bijzondere vondst is het al mogelijk om de oude Chimú-hoofdstad Chan Chan te bezoeken.

Vlieg vanuit Lima een uurtje richting het noorden en je bent in Trujillo, een stad aan de noordkust van Peru in de regio La Libertad. Trujillo is een mix van koloniale cultuur en verwijzingen naar de pre-koloniaanse tijd. De kuststad is gesticht door Pizarro en vernoemd naar zijn geboorteplaats in Spanje. Trujillo is zeker de moeite waard, vooral de Plaza de Armas en de Paseo de Aguas (een verlichte ‘wenstunnel’ bestaande uit een fontein) zijn mooie plekjes in de stad. Een goed startpunt voor een tocht naar de Chimú-cultuur. Ga vooral op pad met een gids, die meer kan uitleggen over deze beschaving.

 

 

Chan Chan

Vijf kilometer landinwaarts vind je Chan Chan, nu een archeologische vindplaats, maar hiervoor de grootste lemen stad uit het tijdperk vóór de kolonisten, en de hoofdstad van de Chimú-cultuur. Alleen de Inca’s hadden een groter rijk, en zij hebben uiteindelijk de stad ook veroverd. Chan Chan staat op de UNESCO erfgoedlijst. De Chimú staan onder andere bekend om bijzondere offerrituelen, waarbij mensenoffers geen uitzondering waren.

 

 

Als je door de stadspoorten van Chan Chan gaat, word je meegenomen naar een andere tijd. Je kunt nog steeds de oude stadsmuren en versieringen bewonderen, en de rijke cultuur van deze oude beschaving is nog steeds voelbaar.

De opgravingen van 140 skeletten van kinderen tussen de 5 en 14 jaar en 200 jonge lama’s zijn ongeveer dertig kilometer van Chan Chan gedaan, op een zandduin die uitkijkt over de Stille Oceaan. De inwoners van de droge stad Chan Chan brachten wellicht een offer om het weer beter te stemmen. Dit is vooralsnog de meest geaccepteerde theorie.

De zonne- en maantempel

In de Moche Vallei kun je ook twee tempels vinden, een voor de zon; Huaca del Sol en een iets kleinere voor de maan; Huaca de la Luna. De Moche-cultuur, die tussen 100 – 800 in de vallei leefde en voorloper was van de Chimú, heeft deze tempels gebouwd. In de zeventiende eeuw zijn de tempels beschadigd door plunderingen en erosie. Ondanks deze ontberingen kun je de oude tempels nog steeds goed bezoeken, en is het een goede manier om de offerrituelen van de Moche en de Chimú imperia wat beter te kunnen begrijpen.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.