Vroege ochtenconcerten in de Oude Kerk in Amsterdam

In de vroege morgen is de Oude Kerk een meditatieve oase in de stad, met een enerverende zonsopkomst die haar licht door de hoge kerkramen werpt. Op dit vroege tijdstip kun je er genieten van het muziekprogramma Silence, dat een contemplatief contrast vormt met het hectische stadscentrum.

In samenwerking met Giorgio Andreotta Calò heeft de Oude Kerk dit seizoen een nieuwe reeks concerten georganiseerd. Zij vinden plaats op de eerste vrijdag van de maanden juni tot en met september.

Giorgio Andreotta Calò maakt een statement door middel van een eenvoudige ingreep: hij laat de Oude Kerk baden in rood gefilterd daglicht. Zijn nieuwe werk Anastasis bestaat uit een rode sluier van licht die verwijst naar de tweeledige geschiedenis van het gebouw: het zet de warme, kleurrijke sfeer van het katholieke verleden van de Oude Kerk af tegen de visuele leegheid van na de calvinistische Beeldenstorm van 1566. Alle elementen die gedurende Anastasis in de Silence concerten een rol spelen, zijn verbonden met de kerkruimte zelf: orgels, klokken en koormuziek van Sweelinck.

 

 

De 4 klokken in de toren van de Oude Kerk droegen in haar rooms katholieke verleden de namen van katholieke heiligen: Salvator, Petrus, Nicolaas, Regina. In 1659 werden de klokken vervangen, en daarmee werden ook de oorspronkelijke namen gewist. Er kwamen nieuwe inscripties in lijn met het calvinistische gedachtegoed: ‘ontwaak’, ‘werk en slaap dagelijks’, ‘werk voor het oog van God’ en ‘de naam des Heren zij geprezen’.

 

 

Uitgangspunt voor het eerste Silence concert tijdens Anastasis van Giorgio Andreotta Calò zijn de kerkklokken. Het tweede concert brengt muziek van organist en componist Jan Pieterszoon Sweelinck, die in de periode na de Alteratie als stadsorganist in de (protestantse) Oude Kerk overtuigd katholiek bleef. Het derde concert onderzoekt de akoestische ruimte van de Oude Kerk; bestaat er zoiets als een eigen akoestische kleur? Het vierde concert brengt een nieuwe compositie van Claire M Singer en Jacob Lekkerkerker. Curator van deze reeks concerten is Jacob Lekkerkerker.

Vier richtingen, vier momenten in de tijd

Deze zomer staat de Silence reeks in het teken van het werk van Giorgio Andreotta Calò. De concerten vinden plaats in de vier richtingen van de kerk: oost, zuid, west en noord.

  • 1 juni, eerste richting: Sint-Joriskapel, Mariakapel.
    Een onderzoek/concert door geluidskunstenaar en componist Zeno van den Broek. Met behulp van het monumentale transeptorgel abstraheert van den Broek het geluid van de luidklokken van de Oude Kerk.
  • 6 juli, tweede richting: hoge koor.
    Muziek van componist Jan Pieterszoon Sweelinck: ‘voicy le gay printemps’ voor vier stemmen. In dit concert klinkt de f-toon luidklok als een contra-element.
  • 3 augustus, derde richting: Sint-Sebastiaanskapel.
    Een concert van componist en geluidskunstenaar B.J. Nilsen in samenwerking met Zeno van den Broek. Voor dit concert maken Nilsen en van den Broek gebruik van het micro-oppervlaktegeluid van de luidklok voor een geïmproviseerde elektronische ervaring.
  • 7 september, vierde richting: doopkapel.

Anastasis – Resurrection is het finale concert met grote contrasten. Je hoort de luidklokken van de Oude Kerk in combinatie met de natuurlijke omgevingsluiden. Het transeptorgel en het nog in restauratie verkerende Vater-Müller orgel laten van zich horen in een nieuwe compositie van Claire M. Singer en Jacob Lekkerkerker.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.