4x fietsroutes Kroatië, het nieuwe fietsparadijs!

Stille landwegen. Historische paden naar zee. Maar ook spannende stadsstraten die langs de leukste bezienswaardigheden liggen. Kroatië heeft fietsroutes in alle soorten en maten en is fietsland bij uitstek. 4 mooie fietsroutes op een rij.

Stad en natuur: fietsen in en rondom Zagreb

De hoofdstad van Kroatië verrast niet alleen om z’n Oostenrijks-Hongaarse architectuur, het Museum of Broken Relationships, de Crkva Svetog Marka kerk met het wapenschild van Kroatië op het dak en de lekkerste strukli (gerecht met bladerdeeg en kaas). Zagreb is ook de zesde meest fietsvriendelijke stad van Europa. Zie de stad dus eens vanaf het zadel; op eigen houtje of met een gegidste tour zoals die van Blue Bike. Met de Zagreb Highlights heb je gelijk de belangrijkste bezienswaardigheden te pakken, maar een All of Zagreb tour is ook een optie. De urban vibe laat je zo achter je als je koers zet naar het bergmassief van Natuurpark Medvednica, slechts 20 minuten van Zagreb. Daar trap je tot 1000 meter omhoog met in je kielzog bergpassen, grotten en watervallen. Leuke stops zijn die bij de middeleeuwse burcht Medvedgrad en berghutten op de bergtop Sljeme waar lokale specialiteiten worden geserveerd. Ideaal voor avontuurlijke fietsers, van wielrenners tot mountainbikers.

 

 

Volg de rivier op de lange-afstandsroute langs de Drava

Wie zin heeft in flink wat kilometers in de benen, kiest de langeafstandsroute langs de rivier de Drava. Deze indrukwekkende fietsroute loopt door vier landen: Italië, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië en overbrugt in totaal 710 km. Het Kroatische deel start in Varaždin of Čakovec langs de Drava en de monding van de Mura (ook met de Mura fietsroute). Om vervolgens richting Koprivnica, Pitomača, Virovitica, Valpovo en bij Osijek samen te vloeien met de Donau en te eindigen in Vukovar in het oosten van het land. Dat zijn meer dan 300 prachtige kilometers langs stroomversnellingen, charmante dorpen, steeds veranderende rivierlandschappen en wijngaarden.

 

 

Eilandroute door het maanlandschap van Pag

Niets leukers dan een van de vele Kroatische eilanden vanaf het zadel te ontdekken. Neem Pag op 30 minuten van Zadar, te bereiken via de Paski brug. Het 60 km lange Pag kent groene delen, maar een groot gedeelte bestaat uit kale, grijze rotsen die doen denken aan een maanlandschap. Dit bijzondere uiterlijk is ontstaan door de uitzonderlijk harde winden die in de winter en in het vroege voorjaar over het eiland jagen, met snelheden boven de 200 km per uur, in combinatie met het beuken van de golven tegen de kust. Pag heeft 14 gemarkeerde fietsroutes met een totale lengte van 115 kilometer. Na een dag doortrappen wachten een duik in de zeer naast eilanddelicatessen zoals lamsvlees met zeezout en de lokale kaas Paški Sir, gemaakt van schapenmelk.

Oude wegen naar zee en bospaden zijn nu fietsroutes

De historische routes van de Kroatische binnenlanden naar de zee staan letterlijk weer op de kaart. Ze lopen van de Pannonische vlakte in Karlovac door de dichte bossen van Gorski Kotar naar de Kroatische kust. Sommige dateren al uit begin 1700 en hebben mooie namen: Karolinska (van Karlovac naar Bakar, 105 km), Jozefinska (van Karlovac naar Senj, 100 km), Louisiana (Karlovac naar Rijeka, 140 km) en Rudolfina (van Josipdol naar Novi Vinodolski, 68 km). Stuk voor stuk wegen genoemd naar de Oostenrijkse heersers van weleer of familieleden daarvan. De routes zijn een combinatie van historie, fraaie (berg)landschappen, architectuur en cultuur met als toetje de glinsterende Adriatische zee. Een andere optie in hetzelfde deel van Kroatië is de nieuwe, vaak uitdagende, fietsroute van Gorski Kotar door oude en niet veel gebruikte bospaden die natuur, historie en gastronomie met elkaar verbinden. Met 7 etappes tussen de 28 en 43 km en een totale afstand van 260 km. Er zijn nog 9 andere routes aan gekoppeld, dus wie wil maakt er 400 km van.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.