‘De Liefde raakte ontheemd, het verstand ernaar op zoek’

De in Iran geboren kunstenaar en essayist Sam Samiee (1988, Teheran) maakt schilderkunstige installaties die uit méér dan schilderijen bestaan. Hij combineert tweedimensionale schilderingen met verschillende ruimtelijke objecten. Hiermee verkent hij de mogelijkheden en grenzen van de traditionele schilderkunst.

Samiee is ook een onderzoeker: hij verdiept zich in de westerse schilderkunst, filosofie en psychoanalyse en bestudeert de rijke geschiedenis van de Perzische literatuur. In zijn werk probeert hij de westerse beeldcultuur en oosterse woordcultuur met elkaar te verenigen. Door te breken met de traditie van de tweedimensionale schilderkunst stelt hij zich keer op keer de vraag hoe je als kunstenaar de driedimensionale wereld kunt afbeelden. Zoals hij zelf zegt: ‘Schilderen is voor mij een manier om al mijn ideeën en gedachten verder te ontwikkelen en vorm te geven’.

 

 

In de Projectenzaal van het Gemeentemuseum presenteert Samiee, die in Amsterdam, Berlijn en Teheran werkt en in 2014-2016 studeerde aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, een installatie waarin werken uit de periode 2014 tot nu samenkomen. De kunstenaar integreert ook enkele (tweedimensionale) schilderijen uit de collectie van het Gemeentemuseum in zijn installatie, van de kunstenaars Constant, Paul Thek en Emo Verkerk, met wie hij een verwantschap voelt.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.