Nieuwe tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag bezit een van de grootste collecties grafiek uit de 19e eeuw in Nederland, met daarin een rijke verzameling tekeningen van de belangrijkste vertegenwoordigers van de School van Barbizon: Théodore Rousseau, Jean François Millet, Jean-Baptiste Camille Corot en Charles-François Daubigny. Voor het Berlagekabinet is een selectie van 45 prenten geselecteerd van de mooiste landschappen plus een klein aantal portretten.

Halverwege de negentiende eeuw vestigt een groep jonge kunstenaars zich in het dorp Barbizon, vlakbij het bos van Fontainebleau nabij Parijs. Daar schilderen ze de omgeving en de boerenbevolking. In vergelijking met het werk van hun voorgangers verbeelden zij het Franse landschap en plattelandsleven met een frisse blik, zonder academische conventies. Het schilderen ‘en plein air’, in de buitenlucht, draagt bij aan het realisme in hun werk.

 

 

De School van Barbizon groeit in de daaropvolgende jaren uit tot een belangrijk rolmodel voor kunstenaars uit heel Europa. Het stille dorpje Barbizon verandert in een internationale kunstenaarskolonie, waar kunstenaars uit Nederland, Duitsland, Zweden, Engeland, België en zelfs de Verenigde Staten in navolging van Rousseau en Millet het landschap schilderen. Ook de schilders van de Haagse School en de Duitse schilder Max Liebermann zien de School van Barbizon als een belangrijke inspiratiebron. Liebermann, van wie het Gemeentemuseum gelijktijdig met deze tentoonstelling een groot overzicht toont, was bijvoorbeeld een groot fan van Millet.

Etskunst en lithografie

Het realisme, ook wel aangeduid als naturalisme, van de School van Barbizon dankt zijn populariteit overigens niet alleen aan de schilderkunst. Als een van de eersten omarmen kunstenaars als Rousseau en Millet de grafiek, zoals de etskunst en lithografie. Zij maken slim gebruik van deze nieuwe technieken om tekeningen en schilderijen te reproduceren. Dankzij de brede verspreiding van deze prenten komen kunstenaars uit de hele wereld in aanraking met het realisme van deze kleine groep kunstenaars in het dorpje Barbizon. Naar verloop van tijd verandert het medium van de grafiek van een middel om schilderkunst te reproduceren naar een geheel zelfstandige kunstvorm. Daarbij experimenteren kunstenaars als Daubigny bewust met de grafische mogelijkheden van de grafiek, zoals spannende composities en sterke licht-donkercontrasten.

 

 

De tentoonstelling ‘Naar buiten!’ is te bezoeken van 24 maart t/m 24 juni 2018 in het Gemeentemuseum in Den Haag.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.