Madurodam zoekt oud-raadsleden

De stad met de enige gekozen burgemeester van Nederland is op zoek naar raadsleden. Haar eigen oud-raadsleden om precies te zijn. Het Haagse themapark is een zoektocht begonnen naar de personen die de afgelopen 65 jaar zitting hebben gehad in de jeugdgemeenteraad van Madurodam, vandaag de dag bekend als het college van burgemeester en wethouders.

Sinds de opening van Madurodam in 1952 nemen middelbare scholieren uit Den Haag en regio zitting in het college van burgemeester en wethouders. Als toekomstige generatie vertegenwoordigden zij van oudsher “de stad van de glimlach” tijdens officiële gelegenheden. Het bekendste collegelid is Prinses Beatrix: zij was van 1952 tot haar kroningsjaar in 1980 de eerste burgemeester van Madurodam. Inmiddels is de prinses beschermvrouwe van het themapark. Madurodam kiest als enige stad in Nederland ieder (school) jaar een nieuwe burgemeester. Dit jaar viel die eer ten beurt aan Amélie Mijs (15) van Gymnasium Sorghvliet.

 

 

“Madurodam heeft als doel om een bijdrage te leveren aan het collectief historisch bewustzijn in Nederland. Dan is het essentieel om ook de toekomstige generatie daarbij te betrekken. Alleen dan kun je echt een verbinding maken tussen verleden, heden en toekomst. Het is immers de nieuwe generatie die de toekomst van ons land bepaalt en invulling geeft aan de toekomstige grote verhalen van Nederland. Het college van burgemeester en wethouders is door de jaren heen een platform geweest om die volgende generatie hierbij te betrekken en te inspireren,” aldus Marianne Aalders, woordvoerder van Madurodam én zelf ook oud-collegelid.

 

 

Onderdeel van geschiedenis Madurodam

De afgelopen 65 jaar maakten ruim 1.200 Haagse scholieren onderdeel uit van het college van burgemeester en wethouders. “Zij zijn stuk voor stuk onderdeel van de geschiedenis van Madurodam, en we willen hen graag betrekken bij de toekomst van Madurodam,” aldus Aalders. “We zijn qua contactgegevens ingehaald door de tand des tijds. Dat krijg je nu eenmaal als je zo’n lange historie hebt. We beschikken over alle namen en de jaartallen waarin men zitting had, maar veel woonadressen zijn achterhaald, bijvoorbeeld vanwege verhuizingen, en e-mailadressen bestonden nog niet of zijn verouderd. De oud- collegeleden die we spreken, krijgen allemaal nog altijd een warm gevoel bij Madurodam. Vandaar dat we nu een grootscheepse zoektocht starten, zodat we weer contact kunnen leggen met hen.”

Op jonge leeftijd bestuurlijke ervaring opdoen Het huidige college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels veel meer dan alleen een representatieve functie. Het college anno nu geeft jongeren de kans om op jonge leeftijd bestuurlijke ervaring op te doen. Zo spelen zij een belangrijke rol bij het Madurodam Kinderfonds, de stichting die jaarlijks namens Madurodam 600.000 tot 700.000 euro schenkt aan goede doelen voor kinderen . Het fonds wil kinderen stimuleren verbinding te maken met andere mensen, ongeacht leeftijd of achtergrond, zo Nederland samen mooier te maken. “Want door er als kind op kleine schaal voor mensen in je omgeving te zijn, ben je van grote betekenis voor de samenleving,” aldus Aalders. “Ons huidige college van burgemeester en wethouders helpt in de beoordeling van de aanvragen die het Madurodam Kinderfonds jaarlijks ontvangt, door een bezoek te brengen aan deze instanties en hier verslag over uit te brengen aan het bestuur. Zij zijn daarmee de ogen en oren van het Madurodam Kinderfonds.”

Aanmelden via website

Voor de zoektocht naar deze oud-raadsleden heeft Madurodam een aparte pagina op haar website ingericht waar zij hun contactgegevens kunnen achterlaten. Aalders: “Wij hopen de komende tijd zoveel mogelijk actuele contactgegevens te achterhalen. Uiteraard hoeft Prinses Beatrix hoeft haar contactgegevens niet in te vullen: zij is nog altijd zeer betrokken bij “haar” stad.”

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.