Opernhaus Bayreuth weer open en nóg 5 geweldige culturele tips

Met 6.250 musea en 41 UNESCO-Werelderfgoedlocaties is een tripje naar Duitsland altijd een goed idee, maar in 2018 kun je wel een paar héél bijzondere culturele hoogtepunten verwachten. We vieren de vrede in Münster, staan in het Ruhrgebied stil bij het sluiten van de laatste kolenmijn en in het Beierse Bayreuth is na een uitgebreide restauratie een van de mooiste operahuizen van Europa weer geopend. Genoeg variatie dus voor een sprankelend cultuurseizoen!

Grandeur in Bayreuth

Het Markgräfliche Opernhaus in Bayreuth heeft na een restauratieperiode van 5 jaar zijn deuren weer geopend voor bezoekers. Het barokke gebouw uit 1748, dat in 2012 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst werd gezet, was in de achttiende eeuw een absolute hotspot voor de culturele scene en doet ook anno 2018 qua grandeur niet onder voor de historische operahuizen van Wenen,Parijs en Praag.

 

 

Leipzig viert muzikaal feest

De beroemde Oper van Leipzig bestaat dit jaar precies 325 jaar. Na Venetië en Hamburg had Leipzig als derde stad van Europa een muziektheater dat voor gewone burgers toegankelijk was. Dit wordt van 15 – 17 juni groots gevierd, onder andere met de première van Alban Bergs stuk ‘Lulu’, geregisseerd door de jonge en veelbelovende Nederlandse regisseuse Lotte de Beer.

 

 

Ode aan de vrede

Münster brengt dit jaar een ode aan de vrede. Reden? Het herdenken van de Eerste Wereldoorlog die 100 jaar geleden tot een einde kwam. Daarnaast is het ook nog eens 370 jaar geleden dat de Vrede van Westfalen werd gesloten, die een einde maakte aan de 80-jarige oorlog. Vanaf 28 april belichten maar liefst vijf tentoonstellingen het thema onder de titel ‘Frieden. Von der Antike bis heute’.

Karl Marx in Chemnitz

Hij zou dit jaar 200 zijn geworden: Karl Marx, de filosoof en communist die in zijn hele leven nooit in Chemnitz is geweest. Desondanks droeg de stad ten tijde van de DDR tot aan de Duitse hereniging in 1990 zijn naam en is het 13 meter hoge beeld van zijn hoofd hét kenmerk van de stad. De geboortedag van de beroemde denker wordt op 5 mei groots gevierd, als onderdeel van een cultureel programma dat nog het hele jaar het 875-jarig bestaan van de stad herdenkt.

Einde van een tijdperk

De steenkolenindustrie bepaalde jarenlang het gezicht van het Ruhrgebied. Wanneer dit jaar Prosper-Haniel – de laatste operationele mijn in Duitsland – wordt gesloten, komt er een einde aan 250 jaar geschiedenis. De sluiting vormt de aanleiding voor het grote tentoonstellingsproject ‘Kunst und Kohle’ dat van mei tot september in 17 musea in 13 steden te zien zal zijn.

Schilderachtig mooi

De Britse schilder William Turner geldt als een van de vaders van de Rijnromantiek, zijn visuele vertaling van de landschappen langs de rivier maakte de streek wereldberoemd. Tweehonderd jaar geleden maakte hij zijn eerste reis naar het gebied. Zijn ervaringen worden nu op de interactieve website Turner Route en via 26 informatiestations tussen Koblenz en Bingen tot leven gebracht. Treed in Turners voetsporen en geniet van dezelfde fenomenale uitzichten.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.