Noord-Brabant is European Region of Gastronomy in 2018

Brabant is dé bestemming voor lekkerbekken die van het goede leven houden en graag historische en hippe steden met cultuur en natuur combineren. De provincie van Van Gogh, Dutch design, de Efteling en typisch Brabantse gastvrijheid smaakt altijd naar meer, zeker nu het zich Europese Regio van de Gastronomie 2018 mag noemen.

Rijke gastronomische traditie

Brabant staat bekend om haar rijke gastronomische traditie en gastvrijheid. Niet zo gek dus dat juist deze provincie van Nederland zich in 2018 European Region of Gastronomy mag noemen, samen met het Ierse Galway. Dat betekent tien maanden lang een agenda boordevol foodevents, foodfestivals en foodconcepten onder de noemer Brabant Celebrates Food waarbij het draait om culinaire tradities, duurzaamheid, vernieuwende gerechten en eten op bijzondere locaties.

 

 

Zo heeft pop-up restaurant GAST speciaal voor dit gastronomische jaar haar deuren geopend in de Mariakapel in ’s-Hertogenbosch. Een jaar lang zijn er bijzondere events en koken toonaangevende chefs hier de sterren van de hemel. Fietsen langs food in Noord-Brabant kan met originele fietsbelevingsroutes zoals Proef de 5 Trappisten route langs vijf trappistenkloosters, onder meer in de buurt van Tilburg. Kunstliefhebber? Dan haal je je hart op bij de prikkelende tentoonstelling ‘Je bent wat je eet, over de kunst van eten’ in Museum Jan Cunen in de gezellige stad Oss. Een verrassende blik op ons voedsel geeft Food is Fictie in het Stedelijk Museum in ’s-Hertogenbosch, te zien vanaf 30 juni 2018.

 

 

Pop-up restaurants tussen aspergevelden

Tijdens het voorjaar staan de streekproducten in de spotlights in Brabant, extra leuk om dan een tripje naar Noord-Brabant te plannen. Asperges, aardbeien en ansjovis zijn dan volop te proeven tijdens het ProefMei culinair en cultureel festival van 31 mei t/m 3 juni 2018 in de historische stad Bergen op Zoom bij stadspaleis de Markiezenhof. Of wat dacht je van asperges smullen in pop-up restaurants tussen aspergevelden? Van april tot en met juni staan er vijf niet te missen asperge-evenementen op het programma waaronder ‘Restaurant op ‘t Land’ bij het dorp Wouw.

Culinaire foodhotspots

Festivals en speciale events van het gastronomische jaar laten zich uitstekend combineren met bekende culinaire hotspots in Brabant. Zoals de veel geroemde Kazerne – restaurant, kunstgalerie, lab en shop ineen – en Vane Restaurant & Skybar in designstad Eindhoven. Of zet koers naar de Spoorzone in Tilburg, een industriële wijk met foodhotspots, craft-bierbrouwerijen en bio-koffiecafés. Eenmaal in ’s-Hertogenbosch mag een Bossche Bol niet ontbreken; een lokale delicatesse van soezenbeslag gevuld met slagroom en een laag pure chocolade, die zich het best laat smaken op een terras aan de voet van de Sint-Janskathedraal uit 1530.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.