Formentera gaat voor duurzaam met 32 uitgezette groene wandelroutes

Formentera, het kleinste eiland van de Balearen geroemd om de prachtige stranden en laid back hippie chic sfeer. Formentera heeft een oppervlakte van 82km2 en leent zich bij uitstek om te voet of te fiets ontdekt te worden. Over het hele eiland zijn 32 ‘Rutas Verdes’ uitgezet. De routes laten je het eiland zien in al haar facetten. Alle wandelroutes bijelkaar opgeteld heb je 133 km aan wandel/fietspaden.

Langs de traditionele huisjes, kliffen, strandopgangen en afgangen en historische bezienswaardigheden. Nauwgezet uitgezet en verdwalen is onmogelijk. Van een wandelingetje van 30 minuten tot een stevige tippel van drie uur. Je kunt er ook een aantal achter elkaar lopen voor de echte sportievelingen.

Beleef het eiland op z’n mooist

Formentera wordt met name gezien als een bestemming waar men in één dag het eiland van A tot Z kan verkennen met de auto of scooter komende vanaf Ibiza. Met slechts een dag bezoekje doe je het eiland tekort. Off road beleef je Formentera op zijn best. Het eiland leent zich uiterst goed voor prachtige wandelingen of uitdagende fietsroutes, het hoogte verschil is slechts 140 meter wat wel inhoud dat op de fiets je met flink veel vals plat te maken hebt.

 

 

Met de 32 routes wordt het voor toeristen een stuk aantrekkelijker om de strandslippers te verwisselen voor een paar stevige stappers.

 

 

Makkelijk genieten

Van de 32 routes worden er 14 als makkelijk geclassificeerd, uiteenlopend van 1,5km tot 12km. De routes leiden van majestueuze kliffen met prachtige vergezichten over de zee tot het binnenland met afwisselende landschappen, ambachtelijke markten en beschermde natuurparken. Route nummer 2 brengt je in 3,9 van de haven La Savina naar het zoutmeer ‘Estany Pudent’ waar je vooral kans hebt om kennis te maken met ‘Ses Salines’, delen van het zoutmeer kleuren dan prachtig roze en paars. Route nummer 5 leidt langs de noordwestkust van Formentera tot aan de toren van La Gavina. Vanaf dit uitzichtpunt heb je zicht op de eilandjes van Es Vedrá, Es Vedraneli en Eivissa.

Medium en moeilijke routes voor de échte avonturier

De overige 16 routes zijn geschikt voor toeristen die opzoek zijn naar iets meer uitdaging, ook hier lopen de lengtes van de routes weer flink uit elkaar. Je kunt gaan voor een uitdagende klimroute van 1,4km of voor een tocht van ruim 9km. Route nummer 24 is de kortste route. In 1,4km wandel je in 25 minuten of fiets je in 10 minuten over een stuk van het oostelijke deel van het eiland. Deze route verbindt de kust van Tramontana met de zuidkust. Route nummer 27 is een pittige route van 4,2km. Deze route leidt door mediterrane bossen waar een aantal natuurlijke beken te zien zijn die het regenwater naar de zee dragen. De route eindigt, via een hoogvlakte en smalle rotsen naar Es Ram, waar een prachtig uitzicht op je wacht.

Duurzaam Formentera

Formentera is een eiland van slechts 82 km2, dit maakt het een ideale bestemming voor fiets- en wandelvakanties. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij regionale overheid van de Balearen eilanden. Je vindt op Formentera geen hoogbouw of grote reclameborden langs de weg, dat heeft de eilandraad verboden. Sinds juli 2016 betalen alle bezoekers op de Balearen al milieu- en toeristenbelasting (ecotax). Deze wordt ingezet voor duurzame initiatieven op het eiland. Momenteel bedraagt deze ecotax op Formentera tussen de €00,50 of € 2,- p.p.p.n

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.