Rijksmuseum presenteert 3 zomertentoonstellingen

Het Rijksmuseum presenteert drie nieuwe zomertentoonstellingen. In 2019 zal het museum het Jaar van Rembrandt vieren met verschillende activiteiten, evenementen en tentoonstellingen ter ere van de grootste meester van de Gouden Eeuw.

Dutch Design in de eeuw van Rembrandt

Fantasievolle zeewezens, griezelige monstertjes, grillige lichaamsvormen en vloeiende contouren die doen denken aan stroop die traag van een lepel druipt. Dat is kwab: een decoratieve stijl die zijn naam dankt aan de organische, lobbige vormen. De ogenschijnlijk net gestolde ornamenten sierden luxe kannen, schalen, meubelen, wanden en schilderijlijsten in de chicste interieurs van de 17de-eeuwse elite.

 

 

Kannen, schalen, meubels en schilderijlijsten met deze ogenschijnlijk nèt gestolde vormen, sierden de chicste interieurs van de 17de-eeuwse elite. De Nederlandse kunstenaars van deze stijlgenoten hadden in hun tijd een ongekende status en zetten de trend in Engeland, Duitsland en Frankrijk. Ze waren bevriend en konden zich meten met Rembrandt, die zelfs kwab in zijn schilderijen afbeeldde. Het Rijksmuseum toont in ruim honderd kunstwerken de hoogtepunten van dit ‘Dutch Design’ van de Gouden Eeuw.

De tentoonstelling is te bezoeken van 30 juni – 16 september 2018.

 

 

Chillida in de Rijksmuseumtuinen

In 2018 presenteert het Rijksmuseum zijn zesde jaarlijkse beeldententoonstelling in de Rijksmuseumtuinen. Dit jaar staat de tentoonstelling in het teken van de Spaans-Baskische kunstenaar Eduardo Chillida (1924-2002), de pioneer van stalen sculpturen. Chillida wordt beschouwd als een van de meesters van de naoorlogse beeldhouwkunst en een van de belangrijkste Spaanse kunstenaars van zijn generatie. In deze tentoonstelling worden tien van Chillida’s sculpturen van onder meer MACBA in Barcelona, de Peggy Guggenheim Collection, Eduardo Chillida-Pilar Belzunce Foundation en Ordovas voor het eerst in Nederland samengebracht.

De tentoonstelling is te bezoeken van 22 juni – 23 september 2018

Eyeopener. Kunsthandel M.L. de Boer

Kunsthandel (annex galerie) M.L. de Boer aan de Amsterdamse Keizersgracht was actief van 1945 tot 2006. Oprichter Martien de Boer richtte zich op vernieuwing maar juist niet op de avant-gardes van bijvoorbeeld Cobra en later de conceptuele kunst, die nog steeds de kunsthistorische canon domineren.
Met zijn beleid van ‘vernieuwing gebaseerd op traditie’ was M.L. de Boer de smaakmaker in de jaren 50, 60 en 70 voor een publiek dat de rust zocht die het avantgardistische Stedelijk Museum niet wilde bieden. In de tentoonstelling ligt de focus op de klassiek-moderne Nederlandse en Belgische en buitenlandse schilderkunst -waaronder de Nouvelle École de Paris- in een karakteristieke combinatie met kleinsculptuur (ca. 35 werken).

De tentoonstelling is te bezoeken van 30 juni – 16 september 2018

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.