Praag groenste stad ter wereld

Praag bestaat voor bijna 56 procent uit bossen, natuurgebieden, parken, landbouwgrond, boom- en wijngaarden, golfterreinen of openbare tuinen en is hierdoor de groenste stad ter wereld. Online reisspecialist TravelBird analyseerde 50 steden op basis van groengebied. Uit de Groene Stedenindex 2018 blijkt dat de Tsjechische hoofdstad het ‘groenst’ van allemaal is.

Bossen en natuurparken

Bijna de helft van Praag bestaat uit ‘groen’. Vooral bossen, landbouwgrond en natuurparken zijn goed vertegenwoordigd. Volgens TravelBird bestaat ruim 22 procent van het Praagse grondgebied uit landbouwgrond en uit 12,6 procent uit bossen. TravelBird heeft ook gekeken naar het aantal vierkante meters groen per persoon. Praag zakt in deze lijst naar de zesde plaats en Reykjavik spant de troon met 410.84 m2 groen. Praag heeft in totaal 220.54 m2 aan groengebied in de stad.

 

 

Praag is een prachtige stad met een centrum vol historische gebouwen en indrukwekkende architectuur. Bezoekers kunnen genieten van het rijke cultuuraanbod en de levendigheid. Even genoeg van de drukte? In Praag zijn diverse parken en openbare tuinen waar bezoekers kunnen ontsnappen aan de hectiek van de stad.

 

 

Dat Praag veel parken heeft is bij de meeste mensen bekend, maar dat de stad zoveel landbouwgrond en bossen heeft is voor velen een verrassing. Uit de studie van TravelBird blijkt dat Praag het hoogste percentage landbouwgrond (22.28%) en ook de meeste vierkante meter landbouwgrond per persoon heeft (86.61m²). Ook qua openbare tuinen scoort de stad hoog. De Tsjechische hoofdstad staat op de eerste plek met meeste vierkante meter aan openbare tuinen per persoon (22.53m²).

De vijf groene plekken van Praag

1. In het district Troja ligt het 17 de- eeuwse kasteel Troja met eromheen prachtig barokke kasteeltuinen. De tuinen zijn versierd met beelden, pergola’s, doolhoven en fonteinen. Vlakbij deze tuinen is de dierentuin van Praag en de botanische tuin van de stad. In Troja is tevens een wijngaard. Wandel langs de wijnranken en probeer de exclusieve wijn in het luxe restaurant Vinařství Salabka. Maar waar moet je dan precies heen om van dat ‘groen’ te genieten in Praag? CzechTourism Benelux somt vijf parken en tuinen op waar natuurliefhebbers het drukke centrum even kunnen ontvluchten.

2. Stromovka Park. Dit park, gelegen in de wijk Holašovice, is een favoriete plek bij de inwoners van Praag. Het park ontstond in de 13 de eeuw als wildreservaat. Er is een drie kilometer lang parcours, samen met een tiental andere kleine paden. Fietsers en inline- skaters kunnen de route verlengen door het eiland (Císařský ostrov) over te steken naar het nabijgelegen Troja. Het is een geweldige plek voor slacklinen en je kunt er fijn picknicken. In Stromovka park staat tevens het planetarium en er zijn diverse speeltuinen voor kinderen.

3. De tuinen van Kinsky zijn de mooiste tuinen van Praag. Ze liggen op de zuidelijke en zuidoostelijke helling van Petřín en zijn gescheiden met de andere Petřín-tuinen door de hongermuur,
waardoor het vaak iets rustiger is. Families komen hier graag picknicken. In park staat het Kinsky zomerpaleis en de houten Grieks-katholieke kerk van St. Michael. Vergeet niet langs het standbeeld van de zeehond Gaston te wandelen. De zeehond ontsnapte uit de dierentuin van Praag doordat deze in 2002 overstroomde. Gaston zwom 300 km naar het Duitse Dresden waar hij werden gevangen. Helaas overleed hij door uitputting en stress.

4. De Rieger tuinen ofwel Riegrovy Sady liggen in het centrum van Praag vlakbij het treinstation. Hiervandaan heb je één van de mooiste uitzichten over de stad. Dit park is meer dan een eeuw oud en is groene oase met bosrijke gebieden, grasvelden, een tuinrestaurant en grote kastanjebomen. In het park vind je diverse pubs, restaurants en biertuinen. Voor een mooie zonsondergang is dit dé plek!

5. Grébovka park in Vinohrady ligt iets verder van het centrum vandaan, maar is een heerlijke plek om even tot rust te komen en een wijntje te drinken. Het park is geïnspireerd door de Italiaanse Renaissance en heeft fonteinen en watervallen, meren, paviljoens, beelden en een grot, evenals een uniek uitzicht op de stad. Het charmante wijngaardpaviljoen is omringd door grote wijngaarden en het tuincafé Grébovka Pavilion.

De volledige lijst met resultaten van het Groene Stedenindex is hier te
vinden: https://travelbird.nl/groene-stedenindex- 2018/

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.