Anni Albers tentoonstelling in Kunstsammlung Düsseldorf

Het museum Kunstammlung Nordrhein-Westfalen organiseert van 9 juni tot 9 september 2018 in samenwerking met het Tate Modern in Londen een tentoonstelling met textielwerken van de Duitse kunstenaar Anni Albers.

Ruim 200 geselecteerde werken uit Europese en Amerikaanse musea worden bijeengebracht, waaronder treffende voorbeelden van haar abstract-geometrisch textielwerken, haar ‘pictorial weavings’, tekeningen, drukgrafiek, stofmaterialen en documenten en artikelen die haar vakmanschap illustreren. Albers overleed in 1994.

 

 

Anni Albers werd 12 juni 1899 in Berlijn geboren in een gegoede familie als Anneliese Fleischmann en begon in 1922 met haar studie textielontwerp aan het Bauhaus in Weimar en Dessau. Zo volgde zij onder meer de speciale ‘Vorkurs’ van de Zwitserse kunstdocent Johannes Itten, en van de Duitse kunstenaar en architect Georg Muche. Legde zij zich aanvankelijk toe op het handweven, na de verhuizing van de Bauhaus naar Dessau experimenteerde zij meer met machinaal weven.

 

 

Nadat het Bauhaus in 1933 werd gesloten, vertrok Anni met haar man de Duits-Amerikaanse kunstschilder Josef Albers vanwege de opkomst van het nationaalsocialisme naar Amerika waar beiden doceren aan het befaamde Black Mountain College in Asheville, Noord-Carolina tot 1949. In deze periode reisde zij met haar man ook regelmatig naar Mexico wat haar inspiratie gaf voor haar pictorial weavings. Het merendeel van haar weefwerk maakte zij in de periode tussen 1950 en 1994 toen zij in Connecticut woonde.

Pas in 1963 ging zij met druktechniek aan de slag en maakte ze tijd voor het schrijven van een boek dat in 1965 onder de titel ‘On Weaving’ verscheen.

Onder het oeuvre dat tentoongesteld wordt onder meer wandkleden (Wandbehang, 1924), pictorial weavings (With Verticals, 1946, Black-White-Gold I, 1950 en Thickly Settled, 1957) en het bijzondere Six Prayers, een werk gemaakt in opdracht van het Joods Historisch museum in New York om de 6 miljoen doden tijdens de Holocaust te herdenken, te zien van 1 augustus – 9 september.

Vrijwel gelijktijdig loopt in het landhuis Villa Hügel in Essen de tentoonstelling ’Josef Albers. Interactie’ van 16 juni tot 7 oktober. Het is de eerste grote tentoonstelling sinds 30 jaar met ruim 130 werken.

VVV Düsseldorf heeft een speciaal Anni Albers en Josef Albers’ arrangement samengesteld vanaf 73 euro per persoon met hotelovernachting, ontbijt, toegangskaart voor beide tentoonstellingen, een Düsseldorf Card voor gratis gebruik van openbaar vervoer en gratis toegang tot verschillende musea.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.