Denemarken in de startblokken voor ‘Nederlandse week’

De Nederlandse meivakantie wordt door de Denen liefkozend de ‘Nederlandse week’ genoemd. In week 18 zijn het voornamelijk de Nederlandse toeristen die de verschillende bestemmingen volop ontdekken, een trend die niet onopgemerkt is gebleven.

Attracties en evenementen spelen hierop in door onder andere hun openingstijden te verruimen of door Nederlandstalige gidsen in het programma op te nemen. Hieronder een lijst met nieuwe, bijzondere en unieke activiteiten om tijdens de meivakantie in Denemarken te ondernemen.

Nieuw Vikingfestival met Nederlandstalige gidsen

Jelling, de oude koningsstad van de Vikingen, organiseert voor de eerste keer een Vikingfestival in de laatste week van april en de eerste twee weken van mei. Dit initiatief komt voort uit het besef van de lokale inwoners, verenigingen en ondernemers dat steeds meer Nederlandse gezinnen Jelling in het voorjaar bezoeken.

 

 

Gedurende deze periode kunnen bezoekers een gevarieerd programma ontdekken met activiteiten verspreid over de hele stad. In belevingscentrum Kongernes Jelling staat de tentoonstelling in het teken van de Vikingkoningen Gorm de Oude en Harald Blauwtand en de grootste goudschat uit het Vikingtijdperk. Nederlandstalige gidsen vertellen over de runenstenen en het grootste Vikingscheepswrak. Café Sejd serveert een menu gebaseerd op wat de Vikingen vroeger aten. Tijdens het eten kan er geluisterd worden naar legendes en sages uit de Scandinavische mythologie. Het lokale Runekoor voert traditionele Deense volksmuziek op met een breed repertoire aan Deense en buitenlandse liederen. De meeste activiteiten zijn gratis. Voor de betaalde activiteiten is er een speciale Jellingmunt beschikbaar, gemaakt van glas. Deze is te koop bij Kongernes Jelling voor 25 DKK per stuk. De munten mogen ook als souvenir mee naar huis worden genomen.

 

 

Wake Up Zoo voor vroege vogels

Op 1, 2 en 3 mei krijgen bezoekers van GIVSKUD ZOO de unieke kans om voor het eerst onder begeleiding van een Nederlandstalige gids oog in oog te staan met leeuwen en neushoorns. Terwijl de deuren voor de rest van het publiek nog gesloten zullen zijn, leidt de gids de deelnemers rond in het park en kunnen de dieren in alle rust in hun stallen worden geobserveerd. Deze exclusieve safari biedt plaats voor maximaal 50 deelnemers per ochtend. De rondleiding begint om 8:15 uur en duurt 90 minuten. Na afloop kan de safari worden voortgezet met eigen auto of één van de safaribussen. Voor deze safaritour in het Nederlands kan alleen vooraf online worden gereserveerd via Dansk.nl.

Slapen tussen de bizons

Niet iedereen weet dat de grootste Europese bizonboerderij op het Deense eiland Funen ligt. Ditlevsdal Bison Farm in Bogense huisvest ongeveer 400 bizons die vrij mogen rondlopen op de Noord-Funense prairie. De boerderij verzorgd regelmatig huifkartochten om de bizons van dichtbij te kunnen bewonderen. Er is een boerderijwinkel aanwezig met een restaurant. Vanaf dit voorjaar zijn er naast de al bestaande shelters ook nieuwe prairie huisjes gebouwd. Deze zijn zo gesitueerd dat de bizons op de prairie goed te zien zijn vanaf de veranda. Er is plek voor acht gasten verspreid over vier verschillende slaapkamers. Is dit niet dichtbij genoeg, dan is er de mogelijkheid om echte bizonvachten te huren. De nieuwe prairie huisjes zijn te boeken vanaf 15 mei. De bestaande shelters, geschikt voor 5 personen, kunnen al voor die tijd worden gereserveerd.

Op jacht naar dino’s

In Oost-Denemarken kunnen liefhebbers van dinosaurussen een volledige dino-tour maken van het eiland Lolland tot aan de kalkgroeven van Faxe op het eiland Seeland. In Knuthenborg Safaripark opent op 27 april een spectaculair dinopark van 30.000 m2 met levensgrote dinosaurussen, genaamd het ‘Dinosauruskoven’ (bos van de dinosaurussen). Op een uurtje rijden van het dinopark, op het eiland Møn, is er de mogelijkheid om echte fossielen te vinden op het strand. Afgebrokkelde stukjes van de witte krijtrotsen herbergen zo nu en dan echte dino botten of eeuwenoude haaientanden. In het naastgelegen GeoCenter Møns Klint kunnen deze gevonden fossielen vervolgens worden gedateerd. In het Geomuseum Faxe vormt een 66 miljoen jaar oude dino skelet de hoofdattractie van de nieuwe tentoonstelling. De negen en een half meter lange replica van een Mosasaurus wordt op dit moment nog in Nederland gemaakt, maar zal binnenkort naar Faxe worden vervoerd.

Internationale Vikingmarkt in Ribe VikingeCenter

In Ribe, de oudste stad van Scandinavië, wordt ieder jaar eind april, begin mei de internationale Vikingmarkt in het Ribe VikingeCenter georganiseerd. Tijdens dit evenement maakt de bezoeker kennis met de authentieke sfeer van het Vikingtijdperk. Ruim 1300 jaar geleden kwam in Ribe de handel tot bloei. Meer dan 500 ambachtslieden, krijgers, boogschieters en ruiters te paard reconstrueren die sfeer. Alle zintuigen worden op scherp gezet wanneer de geur van rook en het geluid van de Vikingen zich over de hele markt verspreiden. Bezoekers mogen zelf boogschieten, lekkernijen uit de stoofpot proeven en eeuwenoude ambachten verrichten, zoals houtsnijden, brood bakken en zilveren munten slaan. De Vikingmarkt vindt plaats van 30 april tot en met 6 mei. Doordeweeks is het geopend van 10-16 uur en op zaterdag en zondag van 10-17 uur.

Deens Haringfestival

Voor iedereen die niet kan wachten op Vlaggetjesdag in de haven van Scheveningen, organiseert Hvide Sande in de meivakantie het Haringfestival aan het Ringkøbing Fjord. Ieder voorjaar bereiken duizenden haringen de wateren rondom Hvide Sande om zich hier voort te planten. Tijdens het festival, dat altijd in het laatste weekend van april valt, komen haringliefhebbers uit onder andere Denemarken, Duitsland en Nederland samen om te strijden in de grootste haringviswedstrijd van Denemarken, ook wel het officieuze WK haringvissen genoemd. Naast de viswedstrijden zijn er ook kraampjes met lekkernijen, competities haring fileren, de verkiezing van ‘Het Haring Recept van het Jaar’ en kan er gestemd worden op de leukste Mr. Haring.

Twee nieuwe attracties Djurs Sommerland

Djurs Sommerland, het grootste Sommerland (‘zomerpretpark’) van Scandinavië met de langste en snelste achtbaan van Denemarken, investeert in 2018 in twee nieuwe attracties. Wanneer het pretpark op 27 april open gaat, kunnen de jongste bezoekers genieten van de nieuwe ’Safaribussen’ en de ‘Jungle Rally’. Passagiers van de Safaribussen bevinden tijdens hun tocht in een Aziatisch landschap. Wanneer de chauffeur plotseling de weg kwijtraakt blijken ze in rondjes te rijden. Voor de kleintjes die van meer snelheid houden is er de Jungle Rally. Zij mogen zelf achter het stuur kruipen en het voertuig door de jungle heen leiden.

Outdoor festival in Jammerbugten

Van 27 april tot en met 13 mei vindt in het gebied Jammerbugten in Noord-Jutland het outdoor festival ‘Explore Svinkløv-Slettestrand’ plaats. Met de natuur als decor zijn er passende activiteit voor groot en klein. De eerste dagen van het festival worden geopend met een lichtshow vanaf de authentieke vissersboten op het strand. Verschillende mountainbike routes, yoga sessies op het Slettenstrand, rijden op IJslandse paarden en kruiden plukken langs de kust zijn enkele van de activiteiten. Voor gezinnen zijn er eveneens gezellige familieactiviteiten ingepland. In de Hjortdal boerderij kunnen dieren worden geaaid en gevoerd. Het Vakantiecentrum Slettestrand nodigt gezinnen uit voor pannenkoeken en huifkartochten in de duinen met stops voor koffie en gebak.

LEGOLAND® viert 50ste verjaardag

Het originele pretpark LEGOLAND® in Billund opende op 24 maart haar deuren met koninklijk bezoek. Het compleet vernieuwde LEGOREDO® Town en de nieuwste achtbaan de ‘Vliegende Arend’ werden door de kinderen van Z.K.H. Prins Joachim en Prinses Marie feestelijk onthuld. Het hele jaar door wordt deze bijzondere mijlpaal herdacht. Van 26 tot 30 juni mogen bezoekers meehelpen om het wereldrecord van het bouwen van de hoogste LEGO toren te verbreken tijdens het LEGO® World Tower evenement. Wat er specifiek op de verjaardag op 7 juni gaat gebeuren is nog niet bekend.

Nederlandse meivakantie aantrekkelijk voor Deense bestemmingen

De Nederlandse meivakantie is voor de meesten een eerste kennismaking met Denemarken. Niet alleen is het dicht bij Nederland gelegen en makkelijk met de auto te bereiken via twee kanten, over land via Duitsland of over zee met Scandlines. In Denemarken is het bovendien laagseizoen, waardoor veel accommodaties gedurende deze vakantieperiode gunstig geprijsd zijn.

De overnachtingscijfers van de periode april/mei 2017 laten een stijging zien van 6,3% ten opzichte van dezelfde periode in 2016. De Deense bestemmingen weten de Nederlandse meivakantie door de stijging in het aantal Nederlandse toeristen in deze specifieke vakantieperiode steeds meer op waarde te schatten en spelen hierop in door activiteiten en attracties ook voor de Nederlandse toerist toegankelijk te maken.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.