Deense hygge krijgt mogelijk UNESCO status

Denemarken dient aanvraag in om hygge officieel als UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed te laten erkennen.

Hygge, het Deense fenomeen van gezelligheid verspreidde zich in 2016 als een warme deken over de wereld. Via uitgebreide media aandacht en de opkomst van hygge boeken werd dit Deense concept bij een breder publiek bekend. In hetzelfde jaar werd hygge zelfs opgenomen in het Engelse woordenboek, samen met onder andere ‘Brexit’. Hoewel hygge nauwelijks in één woord gevat kan worden, draait het vooral om sfeer, gezelligheid, comfort en warmte.

Toch is hygge meer dan een hype. Nu het fenomeen wereldwijd bekend is, zet Denemarken zich in om het officieel erkend te krijgen als UNESCO immaterieel cultureel erfgoed. Volgens de Denen biedt hygge tegenwicht aan de gehaaste huidige moderne maatschappij.

 

 

Meik Wiking, oprichter en CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen en auteur van de boeken Hygge en Lykke steunt het initiatief: “Met de toegenomen maatschappelijke druk enerzijds en het groeiende belang van welzijn anderzijds, kan de gedachte achter hygge van saamhorigheid en gelijkheid tastbare voordelen opleveren, niet alleen voor de Denen maar voor iedereen die dit unieke Deense sociale ritueel toepast.”

 

 

Met hygge op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed hoopt het Deense team, verantwoordelijk voor de aanvraag, dat hygge nog verder wordt verspreid en door meer mensen dat beetje extra Deens geluk kan worden ervaren. De komende maanden zullen VisitDenmark en een kleine groep van hygge experts samenwerken met zowel de Deense gemeenschap als individuele Denen om de essentie van hygge te vatten.

“We zijn verheugd om met dit project aan de slag te gaan en om te ontdekken wat de Denen zelf omschrijven als specifieke hygge activiteiten”, zegt Mette Rodenhuis-Carlsen, Market Director van VisitDenmark Nederland.

De UNESCO aanvraag is het verlengde van een recente VisitDenmark campagne waarin toeristen worden uitgenodigd om het effect van hygge te ervaren. De campagne positioneert hygge als het Deense medicijn tegen de dagelijkse druk van het moderne leven. Het helpt mensen eraan te herinneren dat hygge een immaterieel en ongrijpbaar gevoel is dat je niet in de winkel kunt kopen. Om het project te steunen kunnen Denen zich tot en met 15 mei 2018 opgeven voor de Deense hygge-raad. Naast vijf experts is er plaats voor vijf enthousiaste individuen, groepen of verenigingen in de raad die een passie voor hygge hebben. Zij kunnen zich inschrijven via de website.

“Het belang van immaterieel cultureel erfgoed is dat je het ook daadwerkelijk moet uitoefenen”, voegt Meik Wiking hieraan toe. “Hoewel het iets is dat wij vanuit ons verleden meedragen, is hygge ook vandaag de dag absoluut relevant en zal het in onze verre toekomst zijn waarde behouden.”

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.