Historisch Gouda luidt kaasmarktseizoen 2018 in

Op 5 april is het kaasmarktseizoen 2018 in Gouda van start gegaan. Tot en met 30 augustus is het donderdag kaasmarktdag en viert de stad aan de Gouwe wekelijks de Gouda Kaasmarkt op de Markt, hartje centrum.

Het bijzondere van de Gouda Kaasmarkt is het open en losse karakter; bezoekers mogen overal bij staan, van de kazen proeven en met de kaasboeren en kaasmeisjes op de foto. Zo zien ze van heel dichtbij hoe boeren hun kazen met traditioneel handjeklap verhandelen en het kaaswegen.

 

 

Gouda kaas wereldwijd een begrip

De Gouda Kaasmarkt is al in 1395 ontstaan. De goudgele kazen en de stad Gouda hebben anno 2018 een wereldwijde fanbase. De eerste kaasmarkt van het seizoen is dan ook een hoogtepunt. De eerste kazen werden per schuit aangevoerd via het water bij de Turfmarkt. Daar werd het gele goud overgeladen op een kaasbrik en in een optocht brachten kinderen in klederdracht de kaasbrik naar de kaasmarkt. Deze werd om 10.00 uur officieel geopend door de wethouder Thierry van Vugt door het luiden van de kaasbel bij het Stadhuis op de Markt. Daarna startte de handel in kaas, met exemplaren tussen de 10 en 12 kilo per stuk, onder leiding van een speaker in een kaasgeel pak.

 

 

Op 31 mei is er een speciale Graskaasdag. Dan is de jonge, volvette kaas gemaakt van melk van koeien die weer in de wei mogen huppelen weer te koop. Vanaf 28 juni sluiten ambachtslieden aan voor demonstraties zoals tinnengieters, mandenmakers en glasblazers.

De Gouda Kaasmarkt is er in 2018 van 5 april tot en met 30 augustus, iedere donderdag van 10.00 tot 12.30 uur, behalve op 26 april en Hemelvaartsdag 10 mei.

Na de kaasmarkt: stadswandeling, Sint-Janskerk en High Cheese

De kaasmarkt is een goede aanleiding voor een dagje Gouda en om meer van de stad te zien. Dat kan met instapwandelingen van het Gouds Gidsen Gilde langs de stadshistorie tussen 13.00 tot 14.30 uur. Op eigen houtje kan ook, vanaf de Markt zijn de middeleeuwse Goudse straatjes zo gevonden. Niet te missen bezienswaardigheden: de Sint-Janskerk met z’n 72 gebrandschilderde glazen, Museum Gouda met altijd onderscheidende exposities en een collectie Gouda Plateel, de Siroopwafel experience in de Kamphuisen Siroopwafelfabriek en de Goudse Waag met het Kaas- en Ambachtenmuseum. Echte kaasliefhebbers gaan voor een High Cheese die Museumcafé Gouda serveert, met mooi weer in de bijbehorende tuin.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.