Museum Klok & Peel Asten pronkt met bijzondere middeleeuwse klok

Het had niet veel gescheeld of het pronkstuk dat tijdens de Museumweek in Museum Klok & Peel centraal staat, was er niet meer geweest. De middeleeuwse Vanden Gheinklok klok ontsnapte in de 2e wereldoorlog – tijdens en na de klokkenroof – namelijk meerdere keren aan de smeltoven. Het was zelfs een gelukkige omstandigheid dat de klok door de bezetter uit de kerktoren werd gehaald. Was zij blijven hangen, dan was ze samen met de toren verwoest toen die tijdens de bevrijding werd opgeblazen.

Tijdens de Nationale Museumweek van 9 tot en met 15 april 2018 presenteren Nederlandse musea hun collecties nadrukkelijker dan gewoonlijk. Elk museum zet een deel van zijn museale rijkdom – ‘het échte goud’ – in de spotlights. Één pronkstuk mag daarbij zeven dagen lang centraal staan. In Asten is dat de middeleeuwse Vanden Gheinklok. Dit omdat de klok een bijzonder verhaal vertelt. In de tweede wereldoorlog werd de klok tijdens de klokkenvordering uit de kerk van Alphen geroofd.

 

 

De klokkenroof betekende echter de redding voor de Vanden Gheinklok. Was ze blijven hangen, dan zou ze met de bevrijding op 3 oktober 1944 zeker ten onder zijn gegaan toen kerk én toren grotendeels werden verwoest. En aangezien ze uiteindelijk nìet in de smeltoven terecht kwam, kon ze na de oorlog worden teruggegeven aan Alphen.

Rondleidingen

Tijdens de Museumweek geven deskundige rondleiders gerichte informatie over de tentoonstelling Klokkenroof! waar ons pronkstuk een prominente rol in vervult. De rondleidingen vinden plaats om 13.30 en 15.00 uur.

Doe-tocht voor kinderen

Daarnaast heeft het Astense museum een leuke puzzeltocht uitgezet, gericht op de tijdelijke tentoonstellingen ‘Meisjes van toen’ en Klokkenroof!. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen de puzzeltocht zelfstandig afleggen. Jongere kinderen kunnen door hun ouders of grootouders een handje worden geholpen.

 

 

Denk je dat je in de expositie Klokkenroof! de geheime verstopplekken van Tuurke kunt ontdekken? Ga tijdens de Museumweek op zoek, want op die plekken vind je informatie die je nodig hebt voor de nieuwe puzzeltocht. Wist je trouwens dat op klokken vaak hele mooie afbeeldingen en versieringen staan? Daar mag je in museum Klok & Peel zomaar een afdruk van maken!

Voor een bezoek aan de Museumweek gelden de normale entreeprijzen van het museum. Buiten de gebruikelijke entree hoeft er niet extra voor de activiteit te worden betaald.

Speciale aanbieding is de gezins- of seniorenpas voor 25 euro. Hiermee kunnen ouders of grootouders sámen met hun (klein)kinderen tot en met 15 jaar het museum tot het eind van 2017 onbeperkt bezoeken. Tijdens de Museumweek is het museum van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 9.30 uur tot 17.00 uur. Van zaterdag tot en met maandag van 13.00 uur tot en met 17.00 uur. Museum Klok & Peel is gevestigd aan de Ostaderstraat 23 te Asten en meer informatie vindt u op de website.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.