Week van de Klassieken 2018 in teken van filosofie

Wat is wijsheid? De elfde Week van de Klassieken (5 t/m 15 april 2018) heeft denken in de klassieke wereld als thema en biedt een bomvol programma voor jong en oud, leek en academicus. In het hele land zijn er lezingen, rondleidingen, voorstellingen met theater en poëzie, boekpresentaties en debatten over filosofie en filosofen van het antieke Rome en Griekenland.

Voor kenners en scholieren zijn er de jaarlijkse quizzen en wedstrijden. De openingslezing is op donderdagmiddag 5 april in het Rijksmuseum van Oudheden. Dan spreekt dr. Bert van den Berg (Universiteit Leiden) over ‘Het kosmisch perspectief: antieke filosofen in de ruimte’. Cultuurhistoricus David Rijser schreef voor de Week van de Klassieken het themaboekje ‘De portiek van de buren’. Hij toert daarmee langs diverse locaties. Een overzicht van alle activiteiten staat op de website van Week van de Klassieken.

 

 

Tijdens de Week van de Klassieken zijn er activiteiten in het hele land. Zo zijn er verhalenvertellers, rondleidingen, debatten en lezingen over klassieke filosofen. Bij de Rijksuniversiteit Groningen spreekt hoogleraar Grieks Ineke Sluiter op 10 april over de vrouwonvriendelijkheden van de Griekse goden tijdens haar lezing ‘#Metoo en de Griekse goden’. Eveneens in het noorden van het land, bij Tresoar in Leeuwarden, geeft Denker des Vaderlands René ten Bos op diezelfde avond een lezing in het Filosofiecafé Fryslân.

Bij SPUI25 in Amsterdam zijn er twee evenementen: Athenaeum Boekhandel, Roma Aeterna en het Allard Pierson Museum organiseren de thema-avond ‘Denkers in de Oudheid’ op dinsdag 10 april om 20.00 uur met als sprekers Charles Hupperts en David Rijser. Op donderdag 12 april organiseren Athenaeum Boekhandel, Nederlands Klassiek verbond en Harvard University Press avondprogramma over de Pre-socratische Griekse filosofen en hun verschijnen in de prestigieuze Loeb Classical Library. Met Loeb-editor Glenn Most, Diederik Burgersdijk, Hugo Koning en Mirte Liebregts.

 

 

Het Allard Pierson Museum organiseert de mini-tentoonstelling ‘Oog in oog met een filosoof’, over hoe de ideeën van klassieke filosofen zoals Plato en Aristoteles voortleefden bij schrijvers en denkers uit de (vroeg)moderne tijd. Te zien zijn boeken, prenten en middeleeuwse manuscripten die de klassieke filosofie centraal stellen. Aan de vooravond van de Week van de Klassieken (4 april) presenteert Fik Meijer in het museum zijn nieuwe boek ‘De sluier van Cicero. Van Catilina tot Baudet’.

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden staan in de weekenden theatervertellingen voor jong en oud en speedrondleidingen in de Griekse en Romeinse zalen op het programma. Ook is er aandacht voor dichtkunst en theater. Theater Stuiter geeft op zondag 8 april een familievoorstelling over de levensvragen van het Romeinse meisje Julia en theatergroep Aluin speelt op zaterdag 7 april tijdens de landelijk finale van de ‘Klassieke Olympiaden’. Tijdens deze vertaalwedstrijden Latijn en Grieks van het Nederlands Klassiek Verbond strijden de drie beste scholieren van het land om de prijzen. Op woensdag 11 april is er een avondvullend programma ‘Aristoteles op toneel: de Poëtica in de praktijk’ met o.a. lezingen en scenes uit de tragedie ‘Antigone’. In het weekend van 14 en 15 april zijn er Romeinen te gast in het museum.

Tijdens de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz in het Rijksmuseum van Oudheden op 5 april strijden meer dan 40 teams om de eeuwige roem en heffen gezamenlijk het glas. Voor de beste gymnasiasten van Nederland en Vlaanderen is er de Grote Ken-je Klassieken-Quiz op vrijdag 20 april, en voor liefhebbers van de Latijnse taal de ‘Dies Latinus’ (donderdag 12 april), georganiseerd in samenwerking met Addisco Onderwijs. De Dies Latinus staat in het teken van de schoonheid van het Latijn en de relevantie ervan in de 21ste eeuw. Ook zijn er rondleidingen in het Latijn en lezingen over de geschiedenis van de taal. Op zaterdag 14 april wordt onder auspiciën van het Nederlands Klassiek Verbond de Homerusprijs 2018 uitgereikt aan Arjen Veelen voor ‘Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken’. Volgens de jury weet dat romandebuut van alle Nederlandstalige boeken uit 2017 het beste een brug te slaan tussen de Klassieke Oudheid en het heden.’

In Groningen (9 april), Leeuwarden (11 april), Amsterdam (10 en 12 april ) gaat cultuurhistoricus en classicus David Rijser in gesprek met publiek over wat de denkers uit de Griekse en Romeinse wereld dachten en hoe zij over denken dachten. Daarover schreef Rijser ook het themaboekje voor de Week ’De portiek van de buren’ (Uitgeverij AUP). Op 6 april is hij een van de gasten tijdens de boekenavond ‘Klassieken op papier’ van AUP in het Rijksmuseum van Oudheden. Omniboek stelt tijdens de Week gratis het ebook ‘De twaalf Caesars’ beschikbaar via de website van Week van de Klassieken.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.