Ontdek in het voorjaar de beste culinaire wandel- en fietsroutes van Thüringen

Het voorjaar in Thüringen, de Duitse deelregio op slechts 6 uur rijden vanaf Utrecht, leent zich uitstekend voor sportieve en culinaire activiteiten. Het Eichsfeld gebied, het Thüringer Woud en de Ilmdalfietsroute zijn de top 3 culinaire wandel- en fietsregio’s in het gebied.

Een tocht langs de lekkerste worstenmakers, ambachtelijke producenten en charmante bed & breakfasts. Dit kom je als fietser of wandelaar allemaal tegen wanneer je op pad bent in Thüringen.

 

 

Wandelgebied Eichsfeld lokt met worstspecialiteiten

Eichsfeld is het gebied van kalkstenen plateaus, talrijke klippen en het pittoreske Werradal. Hier vind je een de meest geliefde worstspecialiteiten die ver buiten de landsgrenzen van Thüringen bekend is. De worsten uit Eichsfeld worden ook wel ‘veldkijkers’ genoemd refererend aan de traditionele manier van drogen. De worsten werden enkele maanden in alle rust gedroogd in een kamer met een raam op het noorden met uitzicht op de weides. Tegenwoordig zijn de worsten zo uniek door het vakmanschap en het gebruik van natuurlijke kruiden.

 

 

Culinaire stops op de bekende Rennsteig

Het is één van de beroemdste lange afstand wandelpaden en ook het oudste lange afstand parcours in Duitsland: de Rennsteig leidt tot circa 170 kilometer door het Thüringer Woud, het Frankische Woud en het Thüringer Leisteenplateau. Een populair adres hier is het Boutique Hotel Schieferhof in Neuhaus am Rennweg, een 100 jaar oud vakwerkhuis. In het restaurant geniet je van verse, gezonde gerechten gemaakt van producten die voornamelijk uit Thüringen en Franken komen. Of rust uit op 1000 meter hoogte op het grote zonneterras van de Neue Gehlberger Hütte. Deze staat bekend om de gemarineerde ham en het legendarische weekend braadstuk met vers verzamelde kruiden uit de omgeving bereid in een steenoven.

Fietsen over de Ilmdalweg

Deze 123 kilometer lange fietsroute over de Ilmdalweg gaat door het Thüringer Woud naar de wijngaarden van de Saale vallei en voert langs talloze culinaire hoogtepunten. Tussen Ilmenau en Kranichfeld bevindt zich een van de laatste mosterdproductie molens. Hij is al negen generaties lang in eigendom van de familie Morgenroth. Het gebruik van een molen garandeert dat de waardevolle en gezonde mosterdolie blijft behouden. Er worden circa 20 heerlijke mosterdvarianten geproduceerd met smaken zoals wilde knoflook-, sinaasappel- en klavermosterd. In de culturele stad Weimar, beroemd om klassiekers zoals Goethe en Schiller, is een stop hartje stad bij taartenbakker Koriat een must. Eigenaar Aviv Koriat groeide op in een Israëlische kibboets, waar recepten uit Europa werden gecombineerd met ingrediënten uit het Midden Oosten. Koriat bleef trouw aan deze mix, dus je kunt bijvoorbeeld genieten van oriëntaalse sinaasappelcake en heerlijke amandelspijs.

Tafelen in Thüringen

Volledig terecht staan braadworst en knoedels wereldwijd bekend als populaire en originele specialiteiten uit Thüringen maar de regio heeft culinair veel meer te bieden. Centraal in het themajaar “Tafelen in Thüringen 2018” staan enerzijds mensen met passie en creativiteit en anderzijds regionale landbouwproducenten centraal. Thüringen beschikt daarnaast over veel producenten met een lange geschiedenis. Tot op de dag van vandaag is de productie van porselein, keramiek en glas een van de regionale ambachten van het land. Tafelen in Thüringen combineert deze met de traditionele en moderne Thüringse keuken.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.