Laatste maand voor tentoonstelling ‘Nineveh’

De tentoonstelling ‘Nineveh – Hoofdstad van een wereldrijk’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gaat zijn laatste weken in. Het verhaal over de machtige Assyrische hoofdstad, met meer dan 250 topstukken uit internationale musea, is nog tot en met zondag 25 maart te bewonderen. Tijdens het laatste weekend, zaterdag 24 maart en zondag 25 maart, is het museum extra lang open: van 9.00 tot 19.00 uur. Sinds de opening in oktober telde de expositie inmiddels meer dan 100.000 bezoekers.

Tentoonstelling

‘Nineveh – Hoofdstad van een wereldrijk’ gaat over de hoofdstad van het ooit machtige Assyrische Rijk, in het huidige Noord-Irak. De tentoonstelling bestrijkt ruim 9000 jaar, van de eerste bewoning van Nineveh en de val van het Assyrische rijk tot de avontuurlijke archeologische opgravingen vanaf de negentiende eeuw. Ook het Bijbelse Nineveh komt aan bod. Het verhaal eindigt bij de recente vernielingen van de ruïnes en vertelt over het belang van het werelderfgoed.

 

 

De tentoonstelling ‘Nineveh – hoofdstad van een wereldrijk’ valt onder de patronage van Unesco en is een internationaal samenwerkingsproject, met bruiklenen van talrijke musea, bibliotheken en andere instituten: The Metropolitan Museum of Art, New York; British Museum, Londen; Musée du Louvre, Parijs; Vorderasiatisches Museum, Berlijn; Vaticaanse Musea, Vaticaanstad; Ägyptisches Museum und Papyrussammlung, Berlijn; Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel; Fitzwilliam Museum, Cambridge; Museo Archeologico Nazionale, Florence; Ashmolean Museum, Oxford; Museo Barracco, Rome; Museo Archeologico, Turijn; Museo Archeologico, Venetië; Israel Museum, Jerusalem; Allard Pierson Museum, Amsterdam; Rijksmuseum, Amsterdam; Universiteitsbibliotheek Vrije Universiteit, Amsterdam; Koninklijke Bibliotheek, Den Haag; Museum Boerhaave, Leiden; Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, Leiden; Universitaire Bibliotheken, Leiden; Nationaal Militair Museum, Soest; Wereldmuseum, Rotterdam.

 

 

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met de Technische Universiteit Delft; Tokyo University of Arts; Universiteit Leiden; Università di Udine; Università di Torino en Centro Ricerche Archeologiche e Scavi di Torino (CRAST); University of Northampton; Nederlandse ambassade in Irak; Nederlandse Unesco Commissie; Prins Claus Fonds; Iraakse ambassade in Nederland; Ministry of Culture, Tourism and Antiquities of Iraq; The Economist; Sketchfab; QdepQ; Italian Restoration Center in Rome; Océ-Technologies B.V.; ARTE, Straatsburg; Factum Arte, Madrid; OAID, Oxford; Landscape, Leiden.

Met dank aan

De expositie ‘Nineveh – hoofdstad van een wereldrijk’ kan gerealiseerd worden dankzij steun van het Blockbusterfonds, Mondriaan Fonds, Turing Foundation, Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds, Prins Claus Fonds, Ministerie van OCW en de Vereniging Zakenvrienden van het Rijksmuseum van Oudheden. National Geographic is mediapartner. Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de BankGiro Loterij.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.