Kunstenaar Qassim Alsaedy exposeert in Rijksmuseum van Oudheden

De internationaal vermaarde kunstenaar Qassim Alsaedy exposeert deze winter monumentale schilderijen en keramische objecten in het Rijksmuseum van Oudheden. Het werk in de expositie ‘Along the Road to Nineveh’ ademt in alles geschiedenis: Alsaedy liet zich inspireren door het oude Nabije Oosten en de ruïnes van Nineveh, ooit de hoofdstad van het Assyrische rijk.

De expositie bestaat uit 22 nieuwe en bestaande werken en is te zien van 20 oktober 2017 tot en met 25 maart 2018, gelijktijdig met de grote wintertentoonstelling ‘Nineveh – hoofdstad van een wereldrijk’

Qassim Alsaedy

Al het werk van Qassim Alsaedy (Bagdad, 1949) is driedimensionaal en dikwijls vierkant. Met die vorm verwijst hij naar de plaquettes met reliëf die zijn gevonden in de duizenden jaren oude tempels in zijn vaderland Irak. Alsaedy maakt in zijn werk eveneens veel gebruik van reliëf. Met verf schildert hij de tekens laagje voor laagje op een paneel. Na vele lagen oogt het alsof de tekens met een antieke rolzegel in klei gerold zijn. Alsaedy laat in zijn werk heden en verleden samenkomen. Voor hem zijn zij één, net zoals de verhalen, verlangens en angsten van mensen uit een ver verleden niet of nauwelijks verschillen van mensen uit deze tijd. Zo lijken zijn schilderijen fragmenten van muren, waarop oude verloren gegane beschavingen hun schrift hebben achtergelaten. Zijn koperen en bronzen panelen ogen door de kunstig verwerkte patina’s alsof ze al eeuwen oud zijn. Tijd is ook een kenmerkend element in zijn werk, evenals zijn streven naar ‘absolute schoonheid’, om tegenwicht te bieden tegen oorlog en de lelijkheid daarvan. Zijn keramische werk, waarin de architecturale vormen en de kleuren van het oude Nabije Oosten weerklinken, maakte hij samen met de Duitse keramiste Brigitte Reuter (1945).

 

 

Bagdad

Qassim Alsaedy woont sinds 1994 in Nederland en is geboren in Bagdad, Irak. Als student aan de kunstacademie bezocht hij de ruïnes van de antieke stad Nineveh, die hem later zouden blijven inspireren. Onder het regime van Saddam Hussein zat hij negen maanden vast als politieke gevangene. In de jaren ’80 ontvluchte hij Irak, waarna hij via omzwervingen in Europa terecht kwam.

 

 

‘Along the Road to Nineveh’ is te zien in de entreehal van het museum, bij de Egyptische tempel. Het getoonde werk is te koop via galerie Welkenhuysen, Utrecht. De catalogus bij de tentoonstelling is te koop in de Museumshop.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.