Presentaties en discussies in ‘Oog op de Oudheid’

Van DNA-onderzoek en illegale handel tot Tacitus: op vier dinsdagavonden presenteren wetenschappers de laatste ontwikkelingen in de oudheidkunde onder de noemer ‘Oog op de Oudheid’ (10, 17, 24 april en 1 mei 2018). De sessies worden georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en RomeinenNU, worden gepresenteerd door classica Tazuko van Berkel, kennen een pauze met Romeinse wijn van eet!verleden en eindigen met een korte discussie onder leiding van wetenschapsjournalist Marcel Hulspas.

‘Oog op de Oudheid’ wordt georganiseerd als verbinding tussen de jaarlijkse Week van de Klassieken (5 t/m 15 april 2018) en de Nationale Romeinenweek (28 april t/m 6 mei 2018). Kaartverkoop via de site.

Dinsdag 10 april: ‘Oog op mobiliteit’

Wetenschap schrijdt voort door nieuwe technieken en daarbinnen is de oudheidkunde geen uitzondering. Op de eerste avond, in de Week van de Klassieken, vertelt Eveline Altena over toepassingen van DNA-onderzoek in de klassieke archeologie, onder andere naar de oorsprong van verschillende klassieke bevolkingsgroepen. In het verlengde hiervan ligt de tweede presentatie door Esther Plomp, waarbij de oorsprong van de klassieke mens en de artefacten die zij maakten wordt ontrafeld met behulp van isotopenonderzoek.

Dinsdag 17 april: ‘Oog op de Stoa’

Onze visie op de Grieks-Romeinse filosofie verandert voortdurend, want oudheidkundige vragen ontstaan nu eenmaal in het heden. Op de tweede avond bespreken de classici Bert van den Berg en Frans de Haas het Grieks-Romeinse filosofische stelsel dat bekendstaat als de Stoa: in de oudheid bijzonder populair en vandaag de dag in toenemende mate weer. Deze avond gaat over bestaande kritische discussies over de Stoa, waarbij de moderne psychologie en ethiek met inzichten komen die aansluiten bij de antieke Stoa-opvattingen.

 

 

Dinsdag 24 april: ‘Oog op ethiek’

De basis van elke wetenschap bestaat uit rauwe data. Voor zover oudheidkundigen zich beperken tot klassieke teksten en bona fide opgravingen, zijn er geen problemen. Maar wat te doen met gestolen collecties of voorwerpen uit clandestiene opgravingen? Hebben die wetenschappelijk waarde of moeten we ze negeren om toekomstige plunderingen tegen te gaan? En hoe stop je illegale handel? Egyptoloog Olaf Kaper behandelt de plunderingen in en vervalsingen uit Egypte; RMO-conservator Lucas Petit vertelt over Syrië en Irak.

 

 

Dinsdag 1 mei: ‘Oog op je collega’

De oudheidkunde is verdeeld in kleine specialismen, die elkaar soms overlappen. Juist dan wordt het interessant. Tijdens de Romeinenweek besteden we aandacht aan de Romeinse vlootbasis in Velsen, vrijwel zeker het fort Flevum waarover de Romeinse auteur Tacitus vertelt. Classicus Piet Gerbrandy legt uit hoe een archeoloog – of welke lezer dan ook – het beste kan omgaan met teksten als die van Tacitus, terwijl archeoloog Arjen Bosman toont hoe we scherper inzicht krijgen in Tacitus’ werkwijze door ook te kijken in het bodemarchief.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.