Voet van het gaspedaal in ‘Franse Ardennen Inspiraties’ brochure

Onder de naam ‘Franse Ardennen Inspiraties’ heeft het verkeersbureau van de Franse Ardennen een nieuwe Nederlandstalige brochure uitgebracht vol met vakantie-ideeën, bezienswaardigheden en suggesties voor dagtochten. Deze streek biedt ook voor die tienduizenden toeristen die deze zomer weer in een ruk naar zuiden racen tientallen redenen om halt te houden.

Er is zelfs een strand: het plein van Charleville-Mézières wordt ieder jaar in de zomer omgebouwd tot een heus strand met parasols en ligstoelen. In de brochure komen onder meer onderwerpen als fietsen, kamperen, wandelen, varen, ezeltrektochten, mountainbiken, pittoresk steden, kastelen, oorlogsverleden, pretparken en gastronomie aan bod. De brochure kan online worden gelezen en gedownload via deze link. Een bloemlezing van de noviteiten voor 2018:

Heropening Museum van Oorlog en Vrede

Eind januari zag de opening van het grondig verbouwde Museum van Oorlog en Vrede in Novion-Porcien tussen Reims en Charleville-Mézières. De renovatie nam maar liefst 10 jaar in beslag en kostte miljoen euro’s. 3 maal waren de Ardennen het toneel van verwoestende oorlogen en de veldslagen zijn realistisch en indrukwekkend gepresenteerd. Het levend van soldaten tijdens de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871, de Eerste en Tweede Wereldoorlog wordt treffend nagebootst over een oppervlakte van 5000m² met ruim 16.000 voorwerpen, waaronder uniformen, voertuigen, wapens, bunkers, loopgraven en meer. Er zijn audio-rondleidingen voor volwassenen en kinderen. In het hoogseizoen van juni tot en met augustus dagelijks geopend.

 

 

Mouzon krijgt label Petite Cité de Caractère

‘Petite Cités de Caractère’ is een landelijk label voor plaatsen die zeer authentiek zijn. Het vestingstadje Rocroi in de Franse Ardennen is zo’n juweeltje: gebouwd in een stervorm met een dubbele verdedigingswal lopen 10 straten naar een centrale plein. Op 18 en 19 mei 1643 vond hier de Slag bij Rocroi plaats: de jonge hertog d’Enghien versloeg hier de Spaanse troepen tijdens de Dertigjarige Oorlog. Bezoek het Musée de la Bataille voor een impressie van deze oorlog in beeld en maquettes. De historische overwinning wordt dit jaar op 19 en 20 mei herdacht. Het mooie plaatsje Mouzon aan de Maas heeft onlangs ook het label ontvangen.

 

 

Onder de bezienswaardigheden een mooie kerk, vestingen en het viltmuseum. Uniek in Europa is het viltmuseum in Mouzon waar u allerlei toepassingen ziet van dit soort textiel. Het museum toont u alles over het bewerken van het vilt, met werkende machines, het verhaalt 8000 jaar viltgeschiedenis in het hedendaags leven en in de kunstwereld.

Nieuwe attractie in avonturenpark Terraltitude

Een avonturenpark voor het hele gezin, beschikt over verschillende parcours met hangbruggen door boomtoppen. Ze verschillen in moeilijkheidsgraad van blauw tot super zwart. Het gele parcours is speciaal aangelegd voor kinderen van 6 – 11 jaar. Voor durfals is er een bungeejumptoren maar de echte waaghalzen gaan naar Fantasticâble – vliegen zonder vleugels. Je wordt in een speciale tuig vastgemaakt waarna je hangend aan een kabel met een topsnelheid van meer dan 100 km per uur over een afstand van zo’n 1200 meter naar beneden raast. Geschikt voor iedereen met een gewicht tussen 35 en 120 kilo. Nieuw dit jaar is een katapult waarmee je in de lucht wordt geschoten. Het park ligt in Fumay in het noorden van de Franse Ardennen nabij de Belgische grens. Het is geopend van 25 juni tot en met 24 september.

Nieuwe attractie: Mont Cornu

Oude tijden herleven in nieuwe attractie Mont Cornu; the Ardennes back in time. Maart 2018 opent een nieuwe attractie in de Franse Ardennen. Naast het kasteel van Montcornet verrijzen vijf dorpjes die het leven in de Gallische, Gallo Romeinse, Merovingische, Karolingische en Middeleeuwen moeten nabootsen. 1500 jaar geschiedenis verspreid over 5 hectare. Op een authentieke en realistische manier wordt het dagelijks leven, verschillende ambachten -waaronder wolspinners, wevers en wapensmid – en het leger uitgebeeld.

100-jarige herdenking Eerste Wereldoorlog

Onder de naam ‘Derniers feux: Argonne 1918’ (de laatste schoten van Argonne 1918) wordt van 6 oktober tot 2 december 2018 een expositie georganiseerd over het ongelooflijke verhaal van de Amerikaanse sergeant Alvin York die op 8 oktober 1918 in zijn eentje 35 Duitse soldaten doodde en daarna 132 Duitse krijgsgevangenen maakt tijdens de strijd bij Argonne. Zijn levensverhaal is verfilmd onder de naam Sergeant York met een rol van Gary Cooper. De expositie is te zien in de Vitrine des Ardennes, 24 place Ducale in Charleville-Meziérès. De laatste soldaat die omkwam net voordat de Eerste Wereldoorlog op 11 november om 11.00 uur middels een wapenstilstand ten einde kwam, was soldaat eerste klasse Augustin Trébuchon. Hij werd om 10.50 uur door een kogel in het hoofd getroffen bij Vrigne-Meuse. Op de begraafplaats hier wordt op 11 november een eerbetoon gehouden.

Verlenging snelweg A304

Goed nieuws voor automobilisten. In juni wordt het traject van de snelweg A304 tussen Rocroi en Charleville-Meziérès geopend met aansluiting op de A34 naar Reims of Sedan. Deze nieuwe route zal de kortste verbinding worden tussen Nederland en het noorden van Frankrijk zodat men de overbelaste A1 en A31 kan vermijden.

Marionnettenweekend 20-23 september

In 2019 zal er wederom een groots marionettenpoppenfestival plaatsvinden in Charleville-Mézières. Als smaakmaker wordt in het weekend van 20-23 september een mini festival georganiseerd met voorstellingen, optredens, workshops en meer.

Rimbaud museum

Voor liefhebbers van cultuur is de mooie stad Charleville-Mézières zonder meer een bezoek waard. Daar vindt men een museum gewijd aan de Franse dichter Arthur Rimbaud die hier geboren werd op 20 oktober 1854. Ook is het woonhuis la maison des Ailleurs aan de Quai Rimbaud waar hij opgroeide te bezichtigen.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.