Sloveens tolvignet geeft gratis toegang tot attracties en bezienswaardigheden

Zoals automobilisten en motorrijders voor veel landen in Europa een tolvignet moeten aanschaffen voor snelwegen, gaat dat sinds 1 juli 2007 ook op voor Slovenië. Vanwege de toename in toeristen die met de auto Slovenië bezoeken of door het land op doorreis zijn naar andere landen in de Balkan zijn er ook week- en maandvignetten beschikbaar, naast de zes of 12 maanden vignetten.

Kosten voor een weekvignet bedragen 7,50 euro voor motorrijders en 15 euro voor auto’s (met caravan) en campers tot een gewicht van 3500 kg. Een maandvignet voor automobilisten bedraagt 30 euro. Op initiatief van het verkeersbureau van Slovenië kan men vanaf heden de kosten van dit vignet makkelijk terugverdienen: het bonnetje van het vignet geeft nu gratis toegang tot verschillende bezienswaardigheden in onder meer Lipica, Maribor, Ptuj, het kasteel van Predjama en de Expositie over het ontstaan van de formaties binnen in de grot van Postojna. Nadere info over verkeersregels en tolvignetten via de website www.slovenia.info.

Tolvignet

Het tolvignet moet zichtbaar tegen de voorruit zijn aangebracht. Tolvignetten zijn te koop bij onder meer tolstations en benzinestations. Er wordt streng gecontroleerd, wie geen tolvignet kan laten zien, riskeert boetes tussen de 300 en 800 euro. Verkooppunten staan genoemd onder de button Toll op www.dars.si.

Gratis toegang tot attracties

Overhandig het betalingsbewijs van het vignet en je krijgt voor vier personen gratis toegang tot een van de meest indrukwekkende attracties in Slovenië: het kasteel van Predjama, gebouwd tegen een rots en de nabije druipsteengrotten van Postojna. In het historische plaatsje Ptuj krijgt men toegang tot drie attracties: het Dominicaanse klooster, het streekmuseum Ptuji-Ormož en de Ptuj wijnkelders.

 

 

Ook in de voormalige Culturele Hoofdstad 2012 Maribor komt men in aanmerking voor verschillende voordelen: een gratis kaartje voor een rit in de Pohorje kabelbaan, toegang tot het streekmuseum Maribor en een gratis rit door het centrum in de elektrische minibus Maister. Wanneer vier personen in een van de zes aangesloten restaurants lunchen of dineren, eet een persoon gratis.

 

 

Lippizaner paarden

Liefhebbers van Lippizaner paarden rijden ongetwijfeld naar de stoeterij in Lipica. Hoewel de paarden een sterke associatie met Wenen hebben, komen de witte hengsten oorspronkelijk uit Slovenië. In het park en de stoeterij lopen zo’n 300 Lippizaners rond. Het tolvignet bonnetje geeft gratis toegang tot het park, voor een rondleiding door de stoeterij dient men apart te betalen.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.