Ljubljana, de onverwachtse verrassing

Ljubljana, een aangename onverwachtse verrassing. De hoofdstad van Slovenië wordt vaak zeer onderschat. Het biedt prachtige bezienswaardigheden, er heerst een fijne sfeer en heeft prachtige natuur. Een stad om diep in je hart te sluiten.

Na een reis met de bus door prachtig Kroatië was het tijd om de interrail reis te hervatten en te reizen naar de volgende bestemming. Met weinig verwachtingen stapten we in de trein richting Ljubljana. Bij aankomst wisten we het meteen: dit wordt een aangename verrassing! Ljubljana heeft zo’n 310.000 inwoners en ligt aan de Ljubljanica rivier.

Hoofdstad van Slovenië

Hoofdstad van Slovenië

Tromostovje

Al met een paar stappen in het hart van Ljubljana maak je kennis met een aantal speciale bruggen. Deze bruggen zijn typerend voor deze karakteristieke stad. Tromostovje is de Sloveense naam van deze ‘triple bridge’. Zoals de naam het al zegt, heeft deze brug drie paden over de rivier die dwars door Ljubljana loopt.

Tromostovje leidt naar het Preserenplein, het centrale punt van Ljubljana. Het Preserenplein is het belangrijkste plein voor Ljubljana, het is vergelijkbaar met de Dam van Amsterdam. Midden op het plein staat een standbeeld van de nationale dichter France Preseren en een prachtige barokke Fraciscaanse kerk.

Tri[;e bridge, tromostovje

Ljubljanski Grad

Een ander opvallende bezienswaardigheid is het kasteel van Ljubljana. Dit kasteel staat boven op de kasteelheuvel (in het Sloveens: Grajski) midden in de stad. Het trekt meteen de aandacht als je de stad binnen wandelt. Het kasteel bereik je via een treintje of ter voet over een avontuurlijk pad (goede schoenen zijn wel van belang). Eenmaal boven aangekomen geniet je van een prachtig uitzicht over Ljubljana en over een groot deel van Slovenië.

Het kasteel biedt meer dan alleen een prachtig uitzicht. Eerder heeft dit kasteel gediend als gevangenis waarvan nu de sporen nog te zien zijn. Dagelijks zijn er rondleidingen te volgen om alle verbogen schoonheden te ontdekken. Naast de panoramatoren staat een klein kerkje, toen wij dit kerkje bezochten zat er een klein meisje te oefenen met kalligrafie. Ze vroeg onze naam en maakte een prachtig naamkaartje in kalligrafie voor ons. Het was gratis, maar je kon een vrijwillige bijdrage doen aan haar.

Ljubljana kasteel

 

Ljubljana kasteel

Kasteel Ljubljana

 

Kasteel Ljubljana kerk

Verder hangt er in Ljubljana een fijne en gezellige sfeer. Slenteren door de straatjes, terrasje pakken aan de rivier en vers fruit kopen op de markt. Ljubljana is een upcoming stad, uitstekend voor een stedentrip. Het heeft de romance van Praag, het hippe nachtleven van Berlijn en de belevenis van Budapest. Ljubljana heeft in ieder geval mijn hart gestolen!

Overige tips:

  • Zoek de rust op in de stad en ga wandelen in het Tivoli park.
  • Proef de authentieke sfeer op de wekelijkse markt bij de ‘triple bridge’.
  • Naast cultuur snuiven kun je in Ljubljana ook heel goed winkelen.
  • Heb je schoenen over? Hang ze op aan de schoenenslinger midden in de stad.
  • Met de auto naar Ljubljana? Rijd dan ook eens richting Bled!

Ljubljana streets

Ljubljana stad schoenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *