Jan Kooijman danst met de locals in de Andes

Dansen in een kleurrijk Peruaans kostuum, hoog in de Andes en met een schaar in de hand. Op zoek naar een unieke lokale dans, reisden Jan Kooijman en zijn vriend Ish Ait Hamou voor het tv-programma ‘Dance Around the World’ naar het swingende Peru. Tijdens deze ontdekkingstocht komen ze op bijzondere plekken, vol onvergetelijke ontmoetingen. De Peru-aflevering wordt maandag 26 februari uitgezonden.

Cultureel reisprogramma

In het culturele reisprogramma ‘Dance Around the World’ reizen Jan Kooijman en Ish Ait Hamou wekelijks naar een andere bestemming om ter plekke alles te leren over de typische en traditionele dansen van dat land. De voormalige profdansers reisden voor de tweede aflevering van dit seizoen naar het zuidwesten van Peru om daar de lokale cultuur én de belangrijkste dans te ervaren.

 

 

Jan en Ish gaan naar het Andesgebergte in Peru, waar ze de Danza de las Tijeras, oftewel de Schaardans, leren. Hiervoor rijden ze naar het hooggelegen dorp Andamarca, om compleet te worden ondergedompeld in de lokale gebruiken. De dans zelf is al behoorlijk complex, maar dansen in het Andesgebergte brengt nog een andere uitdaging met zich mee: de ijle lucht op meer dan 3000 meter hoogte is de ultieme conditietest. Gehuld in traditionele Peruaanse kledij, wordt de dans uiteindelijk samen met de lokale bevolking opgevoerd.

 

 

Peru kent vele traditionele dansen, waarvan de Marinera (de romantische dans met de zakdoeken) de bekendste is. In ‘Dance Around The World’ wordt echter de Danza de las Tijeras bestudeerd, dé dans uit het zuiden van de Andes. Deze pittige Schaardans – door Unesco uitgeroepen tot Immaterieel Cultureel Erfgoed – wordt uitgevoerd door minimaal twee dansers, onder begeleiding van een harp en viool. Het centrale attribuut van de dans is natuurlijk de schaar, die tijdens de uitvoering beslist niet uit de handen mag vallen. Dat de dans zowel fysiek als mentaal gezien erg zwaar is, en zeker niet voor iedereen weggelegd is, zie je maandag 26 februari in het culturele dansprogramma.

Nazcalijnen

Andamarca, de bakermat van de Danza de las Tijeras, ligt op ongeveer 4 uur rijden van de stad Nazca, bekend van de Nazcalijnen. De eeuwenoude mysterieuze geogliefen van Nazca, die bestaan uit vele figuren van dieren, geometrische vormen en lijnen, zijn uitgeroepen tot Werelderfgoed. Ze vormen een hoogtepunt tijdens een Peru-reis en zijn goed te combineren met een bezoek aan het traditionele Andamarca en andere typische Andes-dorpen in deze regio.

Peru geliefd op Nederlandse tv

Het is niet de eerste keer dat Peru zo’n belangrijke rol speelt in een Nederlands tv-programma. Zo was het land onlangs het decor van de finale-uitzending van RTL-programma ‘Het Perfecte Plaatje’ met deelnemers Estelle Cruijf en Giel de Winter. Peru staat dan ook altijd garant voor kleurrijke beelden van indrukwekkende landschappen en bewoners. De Peru-aflevering van ‘Dance Around the World’ wordt uitgezonden op maandag 26 februari, om 21:25 uur bij NPO3.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.