Bezoek de kinderlezing: Hoe werkt een muziekinstrument?

De één maakt het, een ander luistert er graag naar: muziek. Muziek wordt gemaakt met instrumenten, maar hoe werkt een muziekinstrument eigenlijk? Wat is geluid precies en hoe wordt geluid gemaakt?

Natuurkundige Tom Hijmans van de Universiteit van Amsterdam vertelt er 11 februari alles over tijdens de Kinderlezing bij NEMO Science Museum.

Muziek

Het lijkt een beetje raar, een natuurkundige die vertelt over muziekinstrumenten. Toch is het een natuurkundige lezing, vertelt Hijmans: ‘Ik laat bijvoorbeeld zien dat een snaar alleen maar op een bepaalde toonhoogte gaat trillen, en dus alleen op die toonhoogte geluid kan maken.’ Ook legt hij het verschil uit tussen blaas- en snaarinstrumenten en welke rol lucht daarin speelt. Dat doet hij onder meer door een met helium gevulde ballon blokfluit te laten spelen. Helium is namelijk een lichter gas dan lucht en dat zorgt voor een andere toonhoogte.

 

 

Proefjes

Tijdens de lezing mogen de kinderen veel helpen bij het doen van proefjes. De natuurkundige neemt een flink aantal muziekinstrumenten mee en hij onderwerpt de aanwezige ouders en kinderen aan een gehoortest. ‘We gaan een wedstrijd doen wie het beste kan horen,’ verklapt hij.

 

 

De Kinderlezing, voor kinderen van 8 tot 12 jaar, vindt maandelijks op zondagmiddag 13.00 uur plaats bij NEMO Science Museum in Amsterdam. Kosten zijn 5,- per losse lezing en 2,50 voor UvA-medewerkers en hun kinderen, bij bezit van een toegangskaart voor NEMO of een Museumkaart.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.