De Oltrepò Pavese: onbekend ’Nederlands’ wijngebied in Italië

Op de Little Italy beurs (2 tot 4 februari, Amsterdam) stellen een aantal vakantieverblijven en wijnmakers uit een nog niet ontdekte regio ten zuiden van Milaan, de Oltrepò Pavese, zich voor. Een paar jaar geleden streek een aantal Nederlanders hier neer om er een nieuw leven op te bouwen.

Villa I Due Padroni en Bacialupo B&B ontvangen er nu vakantiegangers die graag dit authentieke, niet-toeristische deel van Italië willen komen ontdekken. Op de beurs kunt u met hen en het mooie wijngebied kennismaken. Ook reisorganisator Viaggi di Tels, wijnmakers Montelio en Quvestra en restaurant Il Selvatico zijn present.

Noorden van Italië

Hoewel vaak aangeduid als ’het Toscane van het noorden van Italië’, is de Oltrepò Pavese onbekend in het buitenland. Toeristen passeren het gebied rakelings, op weg naar Toscane, Umbrië of verder zonder te beseffen dat deze mooie streek zo dichtbij is. Hetzelfde geldt voor bezoekers van de metropool Milaan. Dat is jammer omdat de Oltrepò de moeite van het bezoeken meer dan waard is.

 

 

Typisch Italiaans

Het gebied heeft alle typisch Italiaanse bezienswaardigheden: glooiende heuvels, middeleeuwse dorpjes en kastelen, panoramische uitzichten, authentieke Italiaanse gerechten en lokale wijnen. De Oltrepò is het grootste wijngebied van Lombardije en een van de grootste in Italië, vooral van de pinot nero en de spumante wijnen. Het landschap is bezaaid met wijngaarden die vrij toegankelijk zijn voor wandelaars of zelfs om te mountainbiken.

 

 

De Oltrepò Pavese biedt rust en ruimte en de stilte die er heerst is vaak overweldigend. Het leven heeft nog steeds een langzaam tempo, en de lokale bevolking leeft min of meer op dezelfde manier als hun voorouders: druiven verbouwen is een werk dat de seizoenen volgt, jaar na jaar, generatie na generatie. De meeste families van deze wijnboeren wonen hier al sinds de Middeleeuwen. De laatste jaren richten zij zich steeds meer op het produceren van kwaliteit in plaats van kwantiteit. In 2015 koos de Gambero Rosso, de Italiaanse Michelin, een spumante (champagne) uit de Oltrepò als de beste van heel Italië!

Toerisme nauwelijks ontwikkeld

Toerisme heeft zich hier nog nauwelijks ontwikkeld, wat betekent dat je als een van de weinige bezoekers uit het buitenland overal met verbazing en gastvrijheid wordt ontvangen. Mensen zijn enthousiast om je van dienst te zijn en serveren je graag hun lokale traditionele gerechten en wijn in elk van de kleine familierestaurantjes (agriturismo’s) die het gebied bevolken. Het eten dat wordt geserveerd is het voedsel dat Italianen willen eten, het moet “mamma” of „nonna” kwaliteit hebben! De prijzen zijn heel gematigd. Sinds een aantal jaren is het mogelijk om bij Nederlandse gastheren in de Oltrepò te verblijven. Bacialupo B&B en Villa I Due Padroni laten u, samen met reisorganisatie Viaggi di Tels en wijnmaker Montelio en Tenuta Quvestra en restaurant Il Selvatico, graag op de Little Italy beurs met dit prachtige gebied kennismaken. Kom gerust langs voor een praatje, hapje en informatie!

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.