Bonnefantenmuseum luidt 2018 in met opening 3 tentoonstellingen

Beating around the bush Episode #5 Old masters never die. Starring: Edward Lipski, Johan Tahon, Helen Verhoeven; Robin de Puy – Randy en Daniel van Stralen, Juliaan Andeweg en Bob Eikelboom – Making Money For My Friends. Opening: donderdag 25 januari: 18.00 uur, vrij toegankelijk.

Beating around the bush Episode #5 Old masters never die

Starring: Edward Lipski, Johan Tahon, Helen Verhoeven 26.01.2018 – 02.12.2018
Beating around the bush is het tentoonstellingsprogramma waarmee het Bonnefantenmuseum sinds 2014 op onderzoekende wijze zijn collectie presenteert. In verschillende episodes worden zowel de vaste waarden als de ‘stille reserve’ van de collectie in een dialoog gebracht met nieuwe en voorgestelde aankopen. Daarnaast functioneren interventies in de vorm van kleine solopresentaties en individuele bruiklenen als spiegels waarin nieuwe inhoudelijke inzichten en perspectieven zich kunnen aandienen. Iedere episode heeft een andere thematische invalshoek waarbij de afzonderlijke kunstenaarspraktijken en de museumverzameling als geheel met omtrekkende bewegingen worden verkend. Voor Episode #5 creëerden Edward Lipski, Johan Tahon en Helen Verhoeven nieuw werk in dialoog met de collectie oude kunst van het museum.

 

 

Kunstwerken

Met kunstwerken van: Ai Weiwei, Johan Creten, István Csákány, Hao Liang, Michel Huisman, Kahlil Joseph, Lee Kit, Jannis Kounellis, Liu Han-Chi, Chaim van Luit, Maha Maamoun, Mario Merz, Ciprian Muresan, Navid Nuur, Grayson Perry, Evelyn Taocheng Wang, Sanne Vaassen. En verschillende bekende en onbekende oude meesters.

 

 

Edward Lipski – The Garden
Spiritualiteit en existentieel onbehagen in het menselijk bestaan, en de rituelen waarmee de mens zich daartoe probeert te verhouden, zijn terugkerende thema’s in het werk van Edward Lipski (1966, Londen). Waar Lipski in het verleden experimenteerde met Chinese en Afrikaanse iconografie richt hij zich in The Garden op de Christelijke beeldcultuur van de middeleeuwen. Speciaal voor deze tentoonstelling creëerde Lipski nieuwe sculpturen geïnspireerd door de collectie oude kunst van het Bonnefantenmuseum. 3D prints van middeleeuwse sculpturen uit de museumcollectie dienden als basis voor nieuwe sculpturen waarin de kunstenaar verschillende materialen en technieken combineerde.

Johan Tahon – WIR ÜBERLEBEN DAS LICHT

In WIR ÜBERLEBEN DAS LICHT zijn nieuwe en bestaande werken van Johan Tahon (1965, Menen, België) te zien. Zijn monumentale sculpturen zijn opgebouwd uit een combinatie van verschillende materialen; gips met keramiek, keramiek met brons, brons met gips. Tahon houdt van de combinatie van tastbaarheid en spiritualiteit, voor hem is die verbinding een noodzakelijke volledigheid. De Duitse zanger en dichter Till Lindemann, bekend als frontman van de band Rammstein, schreef vijf gedichten geïnspireerd door Tahons werk, die eveneens een plek zullen krijgen in Tahons tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum.

Helen Verhoeven – Oh God

In een tweejarige samenwerking met het Bonnefantenmuseum, ondersteund door het Mondriaan Fonds, heeft Helen Verhoeven (1974, Leiden) zich verdiept in de klassieke en religieuze thema’s van de middeleeuwse kunst. Verhoeven selecteerde negen bijzonder dynamische en theatrale werken uit de collectie oude kunst van het museum. Op grote schilderijen herinterpreteert ze onderwerpen als de zondeval, het leven van Jezus, bijbels overspel, mythologische verkrachtingen, ongewenste zwangerschappen en onstuimige hoerenhuizen. Het menselijke drama van de oude kunst wordt in Oh God vanuit een seculier en hedendaags perspectief benaderd en vervreemdt de toeschouwer van de oorspronkelijke verbeeldingen.

Robin de Puy – RANDY

26.01.2018 – 13.05.2018
In 2015 doorkruist portretfotografe Robin de Puy (1986, Oude-Tonge) Amerika op de motor. Tijdens deze reis ontstaat er een intiem portret in tekst en beeld van zowel haarzelf als van de geportretteerden. In Ely, Nevada ziet ze Randy. Hij fietst voorbij – snel – maar in die split second dat ze hem ziet, is de beslissing gemaakt: De Puy wil weten wie dit jongetje is. Een aantal dagen later verlaat ze het stadje en dat was het – althans, dat leek zo. Eenmaal terug in Amsterdam schiet Randy af en toe door haar hoofd. Het is onmogelijk het te laten bij dat ene gemaakte beeld. Eind 2016 – inmiddels is ze Fotograaf des Vaderlands- zoekt De Puy hem opnieuw op, daarna nog een keer in februari 2017 en vervolgens weer een keer in mei 2017. Ze keert hem binnenste buiten, kijkt naar hem, staart naar hem en hij laat het toe. In het Bonnefantenmuseum presenteert Robin de Puy dit portret van Randy in de vorm van een installatie bestaande uit foto en film.

Juliaan Andeweg, Bob Eikelboom en Daniel van Straalen – Making Money For My Friends

26.01.2018 – 24.06.2018
Making Money For My Friends is een groepstentoonstelling met werk van Juliaan Andeweg, Bob Eikelboom en Daniel van Straalen. De 3 kunstenaars delen bepaalde interesses en gebruiken vergelijkbare materialen, veelal afkomstig van buiten de kunstwereld. Denk bijvoorbeeld aan hun gezamenlijke fascinatie voor de rapper Lil B. en het gebruik van autolak, film- en cartoonafbeeldingen en reclameposters. Making Money For My Friends is een ontdekkingsreis en een kennismaking met het werk van een nieuwe, jonge generatie kunstenaars. Julia Mullié is gastcurator van deze tentoonstelling.

Afgeronde figuren

Bob Eikelboom (1991, Leeuwarden) toont onder andere zijn Liberal Picture Service (2017), een ruimte met afgeronde muren. In deze ruimte vallen alle schaduwen weg, waardoor er geen besef meer is van diepte en je in een totale leegte kijkt. Er is een compositie te horen die bestaat uit zelfgemaakte geluidsopnamen en fragmenten van films en muziek. Zo ontstaat er een golf van beelden en geluiden die pas in het hoofd van de toeschouwer vorm en betekenis krijgen. Net als bij zijn ‘magneetwerken’ kan de toeschouwer (hier ook toehoorder) de compositie de baas zijn en wordt aangestuurd eens plaats te nemen in de schoenen van de kunstenaar.

Gedachten

Daniel van Straalen (1987, Woubrugge) gaat een spel aan met de gedachten van de beschouwer. Door de inzet van beelden die direct herkenbaar zijn, biedt hij een mogelijkheid om zijn werk te interpreteren. Tegelijkertijd is deze mogelijkheid ook een misleiding: wat direct wordt herkend biedt geen ruimte meer voor andere associaties. Dit roept ook vragen op omtrent authenticiteit, 1 van de kernelementen in Van Straalens werk. Hij onderzoekt wat authenticiteit nog inhoudt in een wereld die wordt gedomineerd door het internet. Doet het er überhaupt nog toe wat ‘echt’ is en wat ‘nep’, of wie de ‘eerste’ was die met een bepaald idee kwam?

Uitersten

In zijn werk zigzagt Juliaan Andeweg (1986, Den Haag) tussen uitersten op zoek naar de samenvoeging van idee en transformatie, ervan uitgaande dat wanneer een proces in materiële zin plaatsvindt dat ook in de geest zijn weerslag heeft. In die zin kan het maken van een werk als een rituele handeling worden gezien. Wie zich alleen op de materie of de geest richt, mist een deel van de totale beleving. In zijn reliëfschilderijen verbindt Andeweg zo de hogere wereld en de onderwereld. Een van zijn reliëfschilderijen, 12 to the moon we gotta leave soon (2016-2017) is te zien in Making Money For My Friends.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.