Nederland laadt zich op voor elektrisch rijden in 2018

Sinds 2013 is het aantal elektrische voertuigen in Nederland verviervoudigd. 71% van de Nederlanders geeft aan dat de prijsstijging voor fossiele brandstoffen een mogelijke reden is om in de toekomst over te stappen op een elektrische auto.

Daarnaast noemt 50% de mogelijkheid om thuis opgewekte zonne-energie te gebruiken als stroom voor de elektrische auto een reden om te switchen van voertuig. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Motivaction onder 1.003 Nederlanders, in de aanloop van een onderzoekscommunity over energie in samenwerking met netbeheerder Stedin.

Laadpalen en parkeren

54 procent van de Nederlandse consumenten vindt de toename van het aantal laadpalen een mooi voorbeeld van de energietransitie. Slechts een minderheid (19%) is van mening dat openbare laadpalen te veel parkeerruimte innemen. Een kwart van de respondenten vindt juist dat er nog meer laadpalen moeten komen, met als voorwaarde dat dit niet ten koste mag gaan van bestaande parkeermogelijkheden. Voor 52% geeft de toename van het aantal laadpalen vertrouwen dat je overal kunt komen met een elektrische auto. Ruim driekwart (76%) zou dan ook gebruik maken van de openbare laadpalen wanneer ze overstappen op elektrisch rijden.

 

 

Elektrisch rijden

Henk Heinen, researchmanager Motivaction: “Consumenten staan open voor de transitie naar elektrisch rijden en zijn zeer positief over de laadpalen. Deze houding zorgt voor een versnelling in het proces en van het aanbod aan faciliteiten.”

Hobbel in de weg

Er zijn echter nog 2 punten waar fabrikanten aan moeten werken. De helft van de Nederlanders wilt minstens 400 kilometer rijden, voordat ze de elektrische auto opnieuw moeten opladen. In de huidige markt kan lang nog niet iedere elektrische auto voldoen aan deze behoefte.

 

 

Daarnaast geeft 39% van de respondenten aan nog niet op vakantie te durven met een elektrische auto. Vooral de jongere generatie is hier sceptisch over.

Over het onderzoek

Voor het online onderzoek is gebruikgemaakt van het StemPunt-panel van Motivaction met meer dan 60.000 leden. 1.003 respondenten in de leeftijd van 15 tot 75 jaar hebben de vragenlijst volledig beantwoord. Het onderzoek is representatief voor de kenmerken geslacht, leeftijd, opleiding, regio en waardenoriëntatie volgens het Mentality-model. Het online veldwerk voor dit onderzoek liep in augustus 2017. Motivaction is lid van de MOA en maakt deel uit van de Research Keurmerkgroep.

 

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

Comments are closed.