Peruaanse traditie van waterrechters uitgeroepen tot Werelderfgoed

Het eeuwenoude organisatiesysteem van de waterrechters van Corongo is uitgeroepen tot Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. De bijzondere traditie uit de Noord-Peruaanse regio Áncash werd onlangs bijgeschreven op de Unesco-lijst. De combinatie van traditioneel watermanagement en collectief historisch geheugen is uniek in de wereld.

Waterrechters

Het Peruaanse systeem van de waterrechters werd in 2013 al uitgeroepen tot Nationaal Cultureel Erfgoed en 2 jaar geleden voorgedragen als Unesco Werelderfgoed. Het Intergouvernementeel Comité voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed kwam onlangs bij elkaar in Zuid-Korea om te vergaderen over de nieuwe toevoegingen op de lijst, wat tot vreugde van de inwoners van Corongo resulteerde in internationale erkenning van hun traditie.

 

 

Hoogste autoriteit in watermanagement

Al in de pre-Inca tijd werd het systeem van de waterrechters toegepast in Corongo, waarmee het een belangrijke plek inneemt in de eeuwenoude geschiedenis van de Áncash-regio. De organisatiemethode is een traditionele vorm van watermanagement, gebaseerd op drie fundamentele principes: solidariteit, rechtvaardigheid en respect voor de natuur.

 

 

Het primaire doel is het beschikbare water eerlijk en duurzaam te verdelen onder de inwoners van het dorp. De waterrechters van Corongo worden hierbij gezien als hoogste autoriteit.

Spirituele rol voor waterrechters

De waterrechters hebben echter nóg een functie. Naast leiders in het waterbeheer, spelen ze ook een fundamentele rol in het spirituele leven van de inwoners van Corongo. Zo organiseren ze de belangrijkste festiviteiten van het dorp, waaronder het festival van San Pedro de Corongo, de lokale beschermheilige. De diverse taken, het belang en de waarde van de waterrechters worden generatie op generatie overgedragen. De speciale dansen, gekoppeld aan het watermanagementsysteem, worden bijvoorbeeld al aangeleerd op school. De waterrechters vormen op deze manier tevens de basis van het collectief historisch geheugen van Corongo.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.