Never a dull moment in het Bonnefantenmuseum in 2018

Met een onderscheidende, eigen(wijze) tentoonstellingsprogrammering zet het Bonnefantenmuseum ook in 2018 weer in op de ‘verborgen canon’ van kunst en kunstenaars die niet overal te zien zijn. Het museum luidt het jaar in met de opening van 3 tentoonstellingen: Beating around the bush Episode #5 Old masters never die.

Starring: Edward Lipski, Johan Tahon, Helen Verhoeven; Robin de Puy – Randy en Making Money For My Friends (met Daniel van Stralen, Juliaan Andeweg en Bob Eikelboom). In april volgt het eerste grote museumoverzicht van Melanie Bonajo. Als klap op de vuurpijl volgt in november 2018 Someone is in my House, de grote overzichtstentoonstelling van het beeldende oeuvre van de bekende cineast David Lynch.

Beating around the bush Episode #5 Old masters never die

Beating around the bush is het tentoonstellingsprogramma waarmee het Bonnefantenmuseum sinds 2014 op onderzoekende wijze zijn collectie presenteert. In verschillende episodes worden zowel de vaste waarden als de ‘stille reserve’ van de collectie in een dialoog gebracht met nieuwe en voorgestelde aankopen. Daarnaast functioneren interventies in de vorm van kleine solopresentaties van Edward Lipski, Johan Tahon, Helen Verhoeven als spiegels waarin nieuwe inhoudelijke inzichten en perspectieven zich kunnen aandienen.

 

 

Making Money For My Friends

Making Money For My Friends is een groepstentoonstelling met werk van Juliaan Andeweg, Bob Eikelboom en Daniel van Straalen. De 3 kunstenaars delen bepaalde interesses en gebruiken vergelijkbare materialen, veelal afkomstig van buiten de kunstwereld. Denk bijvoorbeeld aan hun gezamenlijke fascinatie voor de rapper Lil B. en het gebruik van autolak, film- en cartoonafbeeldingen en reclameposters. Making Money For My Friends is een ontdekkingsreis en een kennismaking met het werk van een nieuwe, jonge generatie kunstenaars. Julia Mullié is gastcurator van deze tentoonstelling.

 

 

Portretfotografe Robin de Puy doorkruiste in 2015 Amerika op de motor. Tijdens deze reis ontstonden er intieme portretten in tekst en beeld van zowel haarzelf als van de geportretteerden. Een van de geportretteerden is Randy, een jongen die opgroeit in het kleine, afgelegen casinostadje Ely, Nevada. De Puy’s speciale fascinatie voor Randy voerde haar in 2016 en 2017 verschillende keren terug naar Nevada waar ze het dagelijks leven van de jongen uitvoerig documenteerde. In het Bonnefantenmuseum presenteert Robin de Puy dit intense portret in de vorm van een installatie bestaande uit foto en film.

10 topstukken on tour – voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij

Het Kröller-Müller Museum, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Mauritshuis zijn in 2017 een bijzondere samenwerking aangegaan. Deze 4 musea sturen 10 topstukken op tournee langs verschillende musea in Nederland, met klinkende namen als Rembrandt, Steen, Monet en Picasso. De tentoonstelling 10 topstukken on tour-voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij eindigt in het Bonnefantenmuseum in Maastricht waar de werken vanaf 3 maart te zien zullen zijn.

The Death of Melanie Bonajo

De solopresentatie van Melanie Bonajo in het Bonnefantenmuseum is de eerste grote museumsolo van deze bevlogen kunstenaar, van wie het Bonnefantenmuseum in 2017 de trilogie Night Soil (2014-2016) verwierf. Bonajo’s werk getuigt van engagement en gevoel voor urgentie in relatie tot een dagelijkse realiteit die gekenmerkt wordt door toenemende verschillen tussen arm en rijk en een ongelijke verdeling van middelen. Prominente thema’s zijn daarnaast de terugkeer van de ander, of die zich nu manifesteert in ras, geslacht, of afwijkende ideeën, en de heroverweging van onze relatie met de natuur c.q. hoe we in ons leven de balans zoeken tussen ons verstand, ons hart en ons lichaam. De Noorse curator Geir Haraldseth is de gastconservator van deze tentoonstelling.

Heiligdomsvaart Maastricht i.s.m. Fashionclash en Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL)

In 2018 vindt in Maastricht de viering van de 55e Heiligdomsvaart plaats. Gedurende deze periode worden er diverse culturele activiteiten, pelgrimages, vieringen en ommegangen georganiseerd in de stad. Tijdens de Heiligdomsvaart presenteert het museum in samenwerking met Fashionclash een selectie van 12 koorkappen uit de collecties van de Basiliek van Sint Servaas en de Onze Lieve Vrouw “Sterre der Zee” Basiliek. Jonge modeontwerpers uit de Euregio tonen hun ontwerpen geïnspireerd door deze historische koorkappen. Het publiek kan in deze periode ook op zaal meekijken bij de restauratie van de Corpus van de laatmiddeleeuwse beeldhouwer Jan van Steffeswert, uit de museumcollectie, door de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL). Tevens zal het, door het KIK Brussel, gerestaureerde beeld De gekruisigde Christus van de Meester Van Elsloo te zien zijn, als een eerste aankondiging voor de grote tentoonstelling over de Meester van Elsloo in 2019.

Bonnefanten Pinkpop-up museum

Ook in 2018 is het Bonnefantenmusem aanwezig op Pinkpop met een uitdagende tentoonstelling in het Bonnefanten Pinkpop-up paviljoen. Onze jongerenafdeling YOUNG OFFICE zal een belangrijke rol spelen bij de realisatie van dit project.

Hans Lemmen en Roger Ballen – Unleashed

Unleashed is een bijzondere samenwerking tussen Hans Lemmen en Roger Ballen die de kunst van elkaar als basismateriaal gebruiken. Naast de werken, die uit de samenwerking zijn voortgekomen, is er een aantal individuele werken van beide kunstenaars te zien. Jan-Philippe Fruehsorge is de gastcurator van deze tentoonstelling, die eerder te zien was in het Musée de la Chasse in Parijs.

David Lynch – Someone is in my House

De solotentoonstelling Someone is in my House is de eerste museale presentatie van het beeldende oeuvre van David Lynch in Nederland. David Lynch is onmiskenbaar een spilfiguur in de internationale film- en tv-wereld, maar zijn werk als beeldend kunstenaar is veel minder bekend. Terwijl Lynch zelf altijd heeft benadrukt dat hij zichzelf vóór alles ziet als een beeldend kunstenaar. Zijn beheersing en gebruik van een rijkgeschakeerd scala aan media en technieken, van schilderijen tot installaties, maken hem ook in die hoedanigheid invloedrijk. Het is een uitzonderlijke artistieke kant van Lynch, die nog maar zelden is belicht en in musea is getoond.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.