Vrienden van het Bonnefantenmuseum schenken kunstwerk Lipski aan Bonnefantenmuseum

De Vereniging van Vrienden van het Bonnefantenmuseum (VVB) heeft het kunstwerk Mother and Child van de Engelse kunstenaar Edward Lipski aan het Bonnefantenmuseum geschonken. Daarnaast heeft het museum zelf het schilderij Mystical Vandalism XXII van Lipski aangekocht. Beide werken samen vormen een intrigerend ensemble dat een waardevolle bijdrage levert aan de collectieopbouw van het museum. Op zondag 26 maart werden zowel de sculptuur als het schilderij in het museum gepresenteerd. Edward Lipski was hierbij persoonlijk aanwezig en werd door Stijn Huijts, directeur van het Bonnefantenmuseum, geïnterviewd over beide aanwinsten.

schenking-bonnefantenmuseum

Mother and Child

Lipski’s recente werk kenmerkt zich door een beeldtaal die tegelijkertijd verleidelijk, mysterieus en ongemakkelijk voelt. De sculptuur Mother and Child toont een gestalte met menselijke trekken, die associaties oproept met een ritueel voorwerp van aanbidding. Onduidelijk is of het object in kwestie in verval is, of dat het in zijn oorspronkelijke rituele verschijningsvorm wordt gepresenteerd. Lipksi heeft het gemodelleerd in een dubbelzinnig idioom van samensmeltende associaties, dat zich qua belichaming en identiteit lijkt aan te passen aan de huidige omstandigheden.

 

 

Mystical Vandalism XXII

Het werk Mystical Vandalism XXII gaat over een vergelijkbare thematiek, maar hier is Lipski uitgegaan van een beeldtaal die eerder associaties oproept met prehistorische petrogliefen (rotstekeningen) en hedendaagse grafitti. Hier ontleent het beeld zijn dieperliggende betekenis niet zozeer aan de figuratie, als wel aan verschillende lagen van abstractie, die ontstaan door de krassen die de kunstenaar heeft aangebracht in de verflaag. De krassen zijn tegelijkertijd taal en beeld. De gele tint doet denken aan de kleur van natriumlampen die in veel grote steden dienstdoen als straatverlichting.

 

 

Edward Lipski

Edward Lipski (Londen, 1966) woont en werkt in Londen. De terugkerende thema’s in zijn oeuvre zijn spiritualiteit en existentieel onbehagen in het menselijk bestaan, en de rituelen waarmee de mens zich daartoe probeert te verhouden. Kunstwerken van deze “aristocratische barbaar” (zoals de legendarische Belgische museumdirecteur Jan Hoet hem ooit noemde) zijn onder meer te vinden in de collecties van het S.M.A.K. in Gent, The British Arts Council, het MHKA in Antwerpen, het MUDAM in Luxemburg, Magasin 3 in Stockholm en de Fondation Antoine de Galbert in Parijs.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.