200 jaar Stille nacht, heilige nacht

In 2018 is het 200 jaar geleden dat het kerstlied ‘Stille nacht, heilige nacht’ voor het eerst gezongen werd. Dat gebeurde in het Oostenrijkse SalzburgerLand door Joseph Mohr en Franz Gruber. Nu, bijna 200 jaar later, is het lied wereldberoemd en in meer dan 300 talen en dialecten vertaald. Het jubileum is uiteraard aanleiding voor speciale gelegenheden als een tentoonstelling in Salzburg, een muzikaal toneelstuk en diverse speciale musea.

Stille nacht Kapel in Salzburg

Ook in de regio’s Oberösterreich en Tirol wordt het jubileum overigens gevierd, want ook daar heeft het kerstlied een verleden. Franz Gruber werd geboren in Oberösterreich en de families Rainer en Strasse uit Tirol zorgden er door hun vele reizen voor dat het lied over Europa verspreid werd. In totaal zijn er vanwege het jubleum maar liefst 13 verschillende Stille Nacht locaties te bezoeken.

Priester Joseph Mohr had in 1816 in Mariapfarr de tekst van ‘Stille nacht, heilige nacht’ al geschreven, maar pas twee jaar later zongen Mohr en componist Gruber het samen op de melodie die Gruber schreef, in de (huidige) Stille Nacht Kapel in Oberndorf. Dat was overigens de eerste en ook enige keer dat de heren ‘Stille nacht, heilige nacht’ samen gezongen hebben. Was het in die tijd een eenvoudig liedje voor Kerstmis, tegenwoordig is het wereldwijd het meest bekende kerstlied. Dat is dan ook de reden van een uitvoerig jubileumjaar in 2018.

Diverse musea

In Mariapfarr wordt een speciaal museum ingericht naar aanleiding van het jubileumjaar en kan de kerk waar Priester Mohr werkzaam was, bezichtigd worden. In Wagrain, de plaats waar Joseph Mohr lang woonde, wordt in 2018 ook een speciaal Stille Nacht Museum geopend. En volgend jaar wordt in Hallein, in het voormalige woonhuis van Franz Gruber, het museum heropend.

 

 

In Oberndorf is een bezoek aan de Stille Nacht Kapel een ‘must’, gevolgd door een bezoek aan het Stille Nacht museum in de voormalige priesterwoning. In Tirol is het Heimatmuseum in Fügen deels gewijd aan dit jubileum en in Oberösterreich is het Franz Gruber museum te bezoeken.

 

 

Stad Salzburg

Uiteraard wordt ook in de hoofdstad van SalzburgerLand speciale aandacht gevestigd op dit jubileum. In het Landestheater zal een speciaal muzikaal toneelstuk opgevoerd worden onder de veelzeggende titel ‘Silent Night Story’. De première is op 24 november 2018. In het Salzburg Museum wordt eind september een grote tentoonstelling geopend: Stille.Nacht.200. De tentoonstelling gaat over de geschiedenis, de boodschap en het heden van het beroemde lied.

Speciale reisaanbiedingen

In het kader van het 200-jarig jubileum zijn ook speciale tours samengesteld, zoals bijvoorbeeld de ‘Silent Night Tour’, die Salzburg, Oberndorf, Arnsdorf en Hallein aandoet. Kortere citytours of meerdaagse pakketten waarbij vele Stille nacht, heilige nacht locaties worden bezocht: de keus is groot.

Doe mee en stem op de de beste kerstmarkt van 2017

Wat is de beste kerstmarkt van 2017? Waar drink je de lekkerste glühwein? Waar vind je de mooiste kerststal en verkochten ze de beste cadeaus voor onder de kerstboom? Laat het ons weten in de poll. Laat het ons weten in de poll. Doe mee en kies jouw favoriet. De kerstmarkt met de meeste stemmen van het publiek wint de Kerstmarkt Award 2017.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.