Museum Klok & Peel pakt uit tijdens kerstvakantie

Met de Kerst rinkelen de zilveren belletjes van Rudolph the Red-Nosed Reindeer en zijn maatjes, klingelt de handbel van ho-ho-ho de Kerstman en jubelen vanuit de kerktorens de vredesklokken vanwege de geboorte van ‘t klein Jezuke. De uitgelezen plek om samen de sfeer van al die vrolijkheid te beleven is Museum Klok & Peel in Asten. Dat vormt tijdens de aanstaande Museum in Wintersfeer-weken hét Kerstuitje in de Peel voor jong en oud.

Museum in wintersfeer

Meisjes van Toen

Je kunt er tijdens de kerstvakantie samen met familie en vrienden een warm en gezellig dagje uit beleven. Je kunt er de stoerste bouwwerken maken van Lego of in de juiste sfeer komen door de mooie aankleding van het museum. Bekijk ook de verrassende en onlangs geopende exposities Klank van de Lage Landen, Klokkenroof!/Plundered Bells én de splinternieuwe expositie Meisjes van Toen.

 

 

Voor de jeugd is er een speciale expositie van Lego-objecten in de Oranjerie. Prachtige bouwsels om te bekijken. Maar kinderen mogen natuurlijk ook zelf bouwen en de mooiste bouwsels mogen een paar dagen blijven staan! Er is een grote doe-voorraad om mee te spelen.

Een hele andere doe-activiteit maar zeker niet minder leuk in kersttijd, is de gelegenheid om zelf kaarsjes te maken

 

 

Ook leuk: de Wensboom, een plekje om even bij stil te staan en waar de vraag wordt gesteld: wat jij zou wensen voor jouw toekomst? En voor die van de mensen om je heen. Het zou leuk zijn als je dat op een kaartje tekent of schrijft en in de Wensboom hangt. Langzaam maar zeker vult die boom zich dan met alle goede wensen van kinderen en volwassenen.

museum in wintersfeer

Tuurke en de Klokkenroof

Kinderen die het grote avontuur zoeken kunnen met Tuurke op pad. Tuurke wijst de weg in een speurtocht die voert langs alle plaatsen in het museum waar wat te zien is.

Dat is bij voorbeeld de expositie Klokkenroof!. Die laat zien waarom in oorlogstijd de kerkklokken uit hun torens werden gehesen en wat daar nog meer mee gebeurde. En hoe blij de mensen waren als klokken na allerlei oorlogsavonturen weer ongeschonden terugkeerden.

Museum in wintersfeer


Kinderen hoeven dat niet allemaal passief te ondergaan. Ze kunnen ook zelf meedoen: wat zou jij voor de bronsdieven hebben verborgen en waar? Hoe zou jij dat aanpakken? Zo komen kinderen op een luchtige manier in aanraking met hun ‘jeugdig erfgoed’.

Meisjes van Toen

Spannend zijn ook de tentoongestelde tekeningen van de ‘Meisjes van Toen’. Die tekeningen zijn al bijna 75 jaar oud! Ze zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog gemaakt door meisjes van het Catharinalyceum in Eindhoven. Daar vroeg tekenleraar Karel Vermeeren zijn leerlingen om hun herinneringen aan de oorlog op papier te zetten.

Hij vond de kindertekeningen zo indrukwekkend dat hij ze zijn leven lang bewaarde. Ze doken pas weer op toen zijn nalatenschap terechtkwam bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Ruim 30 tekenaressen werden weer opgespoord. Aan de hand van hun tekening vertelden zij over hun belevenissen van toen. Dat leverde een schat aan kleine geschiedenissen op. Sommige verhalen zijn ontroerend, hartverwarmend, aangrijpend of zelfs grappig: de oorlog was niet alleen maar ellende.

Het is goed om die tekeningen terug te zien in kersttijd. Juist dan voelt het goed om stil te staan bij oorlog en vrede. Want nu leven de meeste mensen in Nederland wel in een fijne tijd, maar dat is ooit anders geweest. Kinderen kunnen zich dat het beste voorstellen door via de ogen van andere kinderen te kijken. De expositie Meisjes van Toen is ook bijzonder omdat de tekeningen zijn gemaakt door kinderen uit de buurt. De afstand tussen Eindhoven en Asten is maar 23 km, dat is niks!

Klank van de Lage Landen

Tuurke zal ook de weg wijzen naar de vrolijke hal ‘Klank van de Lage Landen’, waar jong en oud alles kunnen leren over de klinkende beiaardcultuur van de Lage Landen. Je ziet er hoe rijk Amsterdam ooit was bedeeld met carillons, je kunt er zelf voor beiaardier spelen en interactief kun je er naar de beiaard van je eigen stad of dorp luisteren of uitvinden waar ter wereld overal beiaarden te vinden zijn .

En nu we het toch over vrolijkheid hebben: bij Museum in Wintersfeer hoort natuurlijk ook nog een kerstoptreden. Dat wordt op 27 december vanaf 14.00 uur verzorgd door de Limburgse muziekgroep Parelmoer. Ofwel de band rond zanger Pieter Simons uit Grubbenvorst. En om een bezoek aan Museum in Wintersfeer helemaal af te maken: er zijn dagelijks rondleiders beschikbaar voor een interessante rondleiding.

Museum in Wintersfeer, hét Kerstuitje in de Peel. Van 26 december tot en met 7 februari in Museum Klok & Peel, Ostaderstraat 23 in Asten. Openingstijden: 12.00 tot 17.00 uur. Alleen op Nieuwjaarsdag gesloten.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.