Holland America Line viert mijlpaal nieuwbouw Nieuw Statendam

Vooruitlopend op de tewaterlating van de Nieuw Statendam vierde Holland America Line gisteren de muntceremonie op de Fincantieri Marghera werf in Italië.

Naar Italiaanse scheepsbouwtraditie fungeerde Anne Marie Bartels, lid van Holland America Line’s gerespecteerde President’s Club, tijdens deze ceremonie als ‘madrina’ en nam deel in de feestelijkheden.

Muntceremonie

Tijdens de muntceremonie werd een Nederlandse gulden aan de voorste mast van het schip gelast om geluk te brengen. Dit werd gedaan door Anne Marie Bartels, Antonio Quintano, directeur van de Fincantieri Marghera werf, en Keith Taylor, Executive Vice President Fleet Operations van Holland America Line. Daarna volgden toespraken en een zegening door de kapelaan van de scheepswerf. Holland America Line’s Director of Newbuilding Services Cyril Tatar was ook aanwezig. De Nederlandse gulden brengt een bepaald sentiment en geschiedenis naar het nieuwe schip. De munt is van 1898, het jaar waarin de eerste Statendam van Holland America Line in de vaart kwam.

 

 

Aloude traditie

“De muntceremonie is een de meest aloude tradities van de scheepsbouw en het feit dat Anne Marie, een van onze meest gewaardeerde gasten, als madrina optreedt, maakt de feestelijkheden nog specialer,” aldus Orlando Ashford, President van Holland America Line. “Nieuw Statendam staat voor de volgende generatie in de evolutie van ons merk terwijl we trouw blijven aan de klassieke kenmerken waar we bekend om staan.

 

 

Door het in de boeg plaatsen van een authentieke Nederlandse gulden uit het jaar dat de eerste Statendam ging varen, is een betekenisvolle manier om een brug te bouwen tussen ons verleden en onze toekomst.”

Van Rotterdam naar New York

Bartels vaarde op 21 jarige leeftijd voor het eerst met Holland America Line op de ss Nieuw Amsterdam van Rotterdam naar New York. Sindsdien heeft ze 79 cruises met Holland America Line gemaakt waaronder 12 Grand Voyages. Bartels heeft meer dan 2500 zeedagen waardoor ze de elitestatus van de President’s Club heeft verkregen. Deze geldt voor passagiers met minimaal 2500 zeedagen. Tijdens de feestelijkheden was de deur van het droogdok kort open waardoor de boeg van de Nieuw Statendam voor het eerst het water raakte, wat traditie is tijdens een muntceremonie. Op 21 december aanstaande wordt het schip volledig uitgevaren en verplaatst naar een ligplaats voor de afbouw.

Nieuw Statendam

De Nieuw Statendam is het 2e Pinnacle-class schip van Holland America Line en zusterschip van de Koningsdam die vanuit dezelfde werf in april 2016 werd gelanceerd. Een 3e Pinnacle-class schip wordt in 2021 verwacht. Het 99.500 ton wegende schip reflecteert de voortgaande evolutie van Holland America Line. Hoewel het grootste deel van het interieur gelijk zal zijn aan de Koningsdam, heeft de Nieuw Statendam exclusieve openbare ruimtes en beschikt over een eigen stijl gecreëerd door de vooraanstaande hospitality interieurontwerper Adam D. Tihany en ontwerper en architect Bjorn Storbraaten. Het schip zal alle kenmerken bevatten van het Pinnacle-class concept: grote met licht gevulde ruimtes, visueel spektakel en een rijk interieur geïnspireerd op vloeiende vormen en muziekinstrumenten.

Statendam in 1898

Holland America Line’s eerste schip met de naam Statendam vaarde in 1898 en dit wordt het 6e schip in de bedrijfsgeschiedenis met deze naam. Door het woord ‘nieuw’ ervoor te plaatsen, viert Holland America Line het verleden, heden en toekomst van het bedrijf.

Over Fincantieri

Fincantieri is een van ’s werelds grootste scheepsbouwbedrijven en nummer 1 als het aankomt op diversificatie en innovatie. Het is een voorloper in het ontwerpen en bouwen van cruiseschepen en een referentiespeler in alle takken van de hightech scheepsbouw. Van marine- tot offshoreschepen, van complexe speciale schepen tot ferry’s en megajachten, scheepsreparatie en –ombouw, productie van systemen en onderdelen en after-sales services. De groep heeft haar hoofdkantoor in Triëst, Italië en heeft in haar 230 jaar lange maritieme geschiedenis meer dan 7.000 schepen gebouwd. Met meer dan 19.400 werknemers, waarvan 8.200 in Italië, en 20 scheepswerven op 4 continenten is Fincantieri vandaag de dag de toonaangevende Westerse scheepsbouwer. Haar klanten omvatten grote cruiserederijen, de Italiaanse en Amerikaanse marine en meerdere andere buitenlandse marines. De groep is partner van enkele grote Europese defensies binnen supranationale programma’s. Meer informatie op www.fincantieri.com

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.