Beleef een magische kerst met vrienden in Umbrië in Italië!

Als de dagen korter worden, lichtjes de straten versieren en kerstmannen je vanuit etalages vrolijk aankijken, dan weet je: de feestdagen zijn in aantocht! De kerstperiode in Umbrië is magisch. Met een beetje geluk trekt het groene hart van Italië een wit kleed aan, waar de vestingdorpjes ’s avonds sfeervol in oplichten.

Bezoek de bijzondere kerstmarkt in ondergronds Perugia, bewonder de grootste kerstboom ter wereld in Gubbio en beleef het kerstverhaal met vele (levende) kerststallen. En laten we vooral het lekkere eten niet vergeten! Met een recept voor panpepato kook je thuis als een echte Umbrische. Buon natale a tutti!

Natale alla Rocca – 8 december 2017 – 7 januari 2018

Misschien wel de bijzonderste kerstmarkt van heel Italië vind je in Perugia. En niet zomaar in Perugia, nee: in ondergronds Perugia! De Rocca Paolina is een fort uit de 16e eeuw dat gebouwd werd in opdracht van Paus Paulus III. In het middeleeuwse doolhof van tunnels, steegjes en pleintjes, waar de winterse geur van vin brulé en heerlijke lokale gerechten je tegemoet komt, staan talloze kraampjes opgesteld. Hier tik je de mooiste ambachtelijke kerstcadeaus op de kop en eet je je buikje rond met allerlei lekkernijen.

 

 

Kerststallen in alle soorten en maten

De kerststal met Jozef, Maria, kindje Jezus, de herders, heiligen en beesten is in menig huishouden niet meer weg te denken in december. Volgens de overlevering hebben we deze bijna 800 jaar oude traditie te danken aan niemand minder dan Franciscus van Assisi, die de allereerste kerststal opzette in het dorpje Greccio.

 

 

Vandaag de dag waan je je in Umbrië met de vele (levende) kerststallen regelmatig in Bethlehem. In het kleine dorpje Marcellano, dat ’s avonds slechts verlicht wordt door fakkels en olielampen, brengen zo’n 100 figuranten het kerstverhaal tot leven. De kerststal in Massa Martana geeft je letterlijk kippenvel: hij is volledig uit ijs geslepen.

Panpepato: traditioneel nagerecht uit Terni

Kerst is de periode bij uitstek om je te buiten te gaan aan verrukkelijk eten. En verrukkelijk eten, dat kunnen de Umbriërs als geen ander. In Umbrië heeft elke regio haar eigen specialiteiten. In Terni staat er volgens eeuwenoude traditie panpepato als dessert op het kerstmenu. In deze ronde cake komen de bittere smaak van pure chocolade en de intense smaak van noten en specerijen samen met de zoetheid van honing en gekonfijt fruit. Wil je dit heerlijke toetje zelf maken? Hier is het recept!

Ingrediënten

 • 75 gr walnoten
 • 75 gr amandelen
 • 75 gr hazelnoten
 • 75 gr rozijnen
 • 150 gr honing
 • 75 gr pure chocolade
 • 60 gr gekonfijt fruit
 • 175 gr bloem
 • 1 theelepel kaneel
 • Zwarte peper
 • Nootmuskaat

Bereiding

Week de rozijnen in water. Rasp de chocolade en hak de walnoten, amandelen en hazelnoten grof. Doe de geraspte chocolade, gehakte noten en het gekonfijte fruit in een middelgrote kom. Giet de rozijnen af en doe ze samen met de kaneel, nootmuskaat en peper bij de andere ingrediënten. Verwarm de honing en schenk in de kom. Roer het mengsel goed door met een houten lepel. Voeg dan ook de gezeefde bloem toe en roer tot het mengsel een gladde structuur heeft. Verdeel het mengsel over 2 bakvormen van dezelfde maat en bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170° C. Extra lekker: laat de cake minstens 24 uur staan voor je hem serveert!

Wat is de beste kerstmarkt van 2017?

Wat is de beste kerstmarkt van 2017? Waar drink je de lekkerste glühwein? Waar vind je de mooiste kerststal en verkochten ze de beste cadeaus voor onder de kerstboom? Laat het ons weten in de poll. Laat het ons weten in de poll. Doe mee en kies jouw favoriet. De kerstmarkt met de meeste stemmen van het publiek wint de Kerstmarkt Award 2017.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.