City en ski, Praag combineren met skiën

De Tsjechische hoofdstad is met haar historische gebouwen en eeuwenoude brug het gehele jaar een populaire bestemming. Ook in de winter is een stedentrip Praag een goed idee. De stad ziet er nog magischer uit als de straten en daken bedekt zijn met een laagje sneeuw.

Praag kun je uitstekend combineren met een paar daagjes skiën. De stad is centraal gelegen en hierdoor een prima uitgangspunt om naar één van de Tsjechische skicentra te gaan. Zo kun je een paar daagjes cultuur snuiven afwisselen met sportief bezig zijn.

Klein gebied met groot plezier

Monínec ligt net als Praag in Centraal-Bohemen. Het kleine skigebied is ideaal voor een korte skivakantie. In het nabijgelegen dorpje Jetřichovice zijn diverse accommodaties en restaurants. Er zijn ook een aantal accommodaties aan de piste zoals Hotel Monínec en Penzion Monínec. Deze liggen naast het kinderskipark. De omgeving van Monínec is bosrijk en erg mooi voor een winterse wandeling of een langlauftocht. Er is 54 km aan langlaufloipes. Genoeg routes dus! Monínec kun je het beste bereiken met de auto, vanaf Praag duurt dit ongeveer 1,5 uur. Het openbaar vervoer is ook mogelijk. Je moet dan wel diverse keren overstappen en het duurt een uurtje langer. Monínec is een compact skigebied en zeer geschikt voor families met kinderen en beginners. Vergeleken met de rest van Centraal-Bohemen heeft Monínec een kouder klimaat. Hierdoor is er meer kans op sneeuw en vorst. Mocht het toch tegenvallen dan kan er altijd sneeuw worden geproduceerd door de nieuwe sneeuwinstallatie SnowFactory. De pistes in het gebied zijn overwegend blauw en voor kinderen is er een kinderskischool met rolband en sleebaan. Ook leuk is om in de avond een keertje te skiën. Van 6 tot 9 uur ‘s avonds zijn de pistes verlicht.

 

 

Skiën in het IJzergebergte

Ten noorden van Praag ligt het stadje Liberec, gelegen aan de voet van het IJzergebergte. Het skigebied is makkelijk te bereiken vanuit Praag. Er gaat een directe bus naar Liberec en binnen een uur ben je in deze Noord-Boheemse stad. In Liberec zijn vele accommodaties. Van luxe hotels tot gezellige pensions. Vanuit de stad gaat er een tram naar skiareál Ještěd, een wintersportgebied met 9,2 km aan piste. De pistes zijn overwegend rood, maar zijn ook enkele blauwe routes en er is een kinderskipark. Op zoek naar een leuke lunchplek? Ga dan met de kabelbaan naar de hoogste top van het IJzergebergte. Op de 1012 meter hoge berg Ještěd staat een bijzondere televisietoren. In 1973 werd deze televisietoren opengesteld voor publiek en sindsdien is het een restaurant en hotel. Geniet van het uitzicht en van de lekkere hapjes die worden geserveerd.

 

 

Langlaufliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in dit gebied. De Jizerska Trail biedt 180 km aan geprepareerde loipes. Elk jaar vindt het grootse evenement Jizerka 50 plaats in Bedřichov, een plaatsje vlakbij Liberec. Duizenden langlauffanaten komen hier op af om aan de race deel te nemen en zo snel mogelijk 10, 25, 30 of 50 km te voltooien. Wil je even geen latten onder de voeten. Bezoek dan het leuke stadje Liberec. Struin door de straatjes, geniet van lekker eten of ga winkelen. De regio staat bekend om het Boheemse kristal, wie weet kom je wel een mooi souvenir tegen. In Liberec zijn diverse bezienswaardigheden waaronder een aantal musea die voor kinderen erg interessant zijn, zoals het DinoPark en de dierentuin met de bijzondere witte tijgers. Bij IQ park leren kinderen op een interactieve manier hoe ze zeepbellen maken en hoe zonne-energie werkt.

De hoogste bergen van Tsjechië opzoeken

Wil je graag een wat groter skigebied dan moet je naar het Reuzengebergte. In het hoogste gebergte van Tsjechië zijn verschillende skicentra waaronder Špindlerův Mlýn. Dit skigebied is goed te combineren met Praag, want een directe bus brengt je in 3 uur naar je bestemming. Špindlerův Mlýn is een gezellig dorp en heeft veel restaurants, hotels en bars. SkiResort Spindlerův Mlýn bestaat uit 5 skicentra, waarvan Svatý Petr de bekendste is. De gebieden Medvědín, Hromovka, Labská en Horní Mísečky behoren tevens tot SkiResort Spindlerův Mlýn. De gebieden hebben een gezamenlijke skipas, zodat wintersporters 25 km aan piste tot hun beschikking hebben. Daarnaast zijn er vele kilometers aan langlaufroutes en er zijn diverse snowparken voor gevorderden. In ski areàl Hromovka ligt het snowpark Fun Track Hromovka en in de avond zijn hier enkele pistes van 18:00 tot en met 21:00 uur geopend. Het skigebied Medvědín is een goed alternatief voor gezinnen met kinderen. Hier is een modern 4 persoons stoeltjeslift, 3 sleepliften en 2 beginnersliften. In Špindlerův Mlýn is er ook een sleebaan, een schaatsbaan en snowtubing. Opwarmen kan uitstekend in AquaPark Špindl, het water is hier 28 °C en 33 °C. Diverse hotels in Špindlerův Mlýn bieden daarnaast spabehandelingen aan. De vele restaurants naast de pistes en in de skidorpjes zullen je positief verrassen, want lekker en goedkoop eten kun je wel in Tsjechië.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.