JA! Er moet een Koloniaal Historisch Museum komen

Moet Nederland een Koloniaal Historisch Museum krijgen? Historisch Nieuwsblad legde deze vraag voor aan 120 deskundigen. Daarvan vindt 63 procent dat zo’n museum nodig is. Wat de ondervraagden betreft komt Amsterdam het meest in aanmerking als vestigingsplaats voor een Koloniaal Historisch Museum: 42 procent vindt dat het onderdeel van het Tropenmuseum zou kunnen worden.

Historische Nieuwsblad

Daarnaast vroeg Historisch Nieuwsblad 6 gastconservatoren om voorwerpen te kiezen die in een Koloniaal Historisch Museum te zien zouden moeten zijn. Dat levert een gevarieerde lijst op. Schrijfster Cynthia McLeod kiest een poppenhuis als model van een Indisch huis en cabaretier en presentator Jörgen Raymann pleit voor de Anansi-vertelboom.

 

 

Virtueel Koloniaal Museum

Historisch Nieuwsblad roept de politiek op om als eerste stap de oprichting van een Virtueel Koloniaal Museum te steunen. Daarin zouden alle musea met koloniale voorwerpen in hun collectie kunnen samenwerken en hun verzameling kunnen tonen.

 

 

Een ander onderwerp dat uitgebreid aan bod komt is verzet in Suriname. Historisch Nieuwsblad kreeg als eerste inzage in de memoires van procureur-generaal Frans van Haaren, die in 1933 het vuur liet openen op een demonstratie in Paramaribo. En aandacht voor politieman Frans Killinger. Hij probeerde in mei 1910 een staatsgreep te plegen in de voormalige kolonie.

Over Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad is hét toonaangevende geschiedenismagazine van Nederland. Al meer dan 25 jaar staat Historisch Nieuwsblad voor diepgravende artikelen die altijd de onderste steen boven halen. Nooit zwart-wit en altijd genuanceerd. Onderzoekend en eigenwijs. Historisch Nieuwsblad zoekt altijd naar de link tussen heden en verleden, tussen de gebeurtenissen die nu het nieuws domineren en de historische ontwikkelingen die daaraan ten grondslag liggen. Met prachtige illustraties, wetenswaardige feiten, informatieve infographics en handige leestips. En Historisch Nieuwsblad biedt veel meer: boeken, collegedagen, historische reizen, scheurkalenders en het succesvolle Geschiedenis Festival.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.