Contrastrijk Rügen: van badplaatsarchitectuur tot Prora

Het Duitse eiland Rügen herbergt een enorme architectonische schat op een klein oppervlak. Een met interessante contrasten. Van badplaatsarchitectuur met z’n historische grandeur, indrukwekkende herenhuizen van de oude adel tot de kolos van Prora.

Witte villa’s en nostalgische badplaatsarchitectuur

De rijke bad- en wellness traditie is nog altijd springlevend op Rügen. Te zien aan sublieme voorbeelden van badhuisarchitectuur in mondaine Oostzeebadplaatsen Binz, Sellin, Baabe, Göhren en havenstad Sassnitz. Houten balkons, romantische veranda’s en speelse patronen op daken kenmerken witte villa’s en hotels. Mis niet het historische Kurhaus aan de Kurplatz in Binz en de prachtige villa’s Villa Salve en Villa Sirene aan de Binzer strandpromenade (ook om te overnachten). Trots van Sellin is de Seebrucke, de pier uit 1906 die stormen en zee-ijs overwon en na wederopbouw in 1998 in volle glorie staat te pronken in zee.

 

 

Gutshaus of Gutshof heten ze in het Duits, de herenhuizen die de rijke adel ooit liet bouwen op Rügen. Het eiland is er van kust tot kust mee bezaaid. Neem het herenhuis Streu bij Schaprode, het 17e-eeuwse Gutshaus Granskevitz of Gutshof Krimvitz nabij vorstelijke residentiestad Putbus. Een echte bezoekersmagneet is Jagdschloss Granitz op de Tempelberg bij Binz. Het jachtslot trakteert je op het mooiste uitzicht over het eiland vanaf de opvallende middentoren en heeft een leuk museum. Slapen op stand in historische gebouwen? Kan ook. Schlosshotel Ralswiek, Hotel Schloss Spyker Natur en Schlosshotel Ranzow (inclusief golfbaan) zijn stuk voor stuk imposant en de krijtrotsen van Jasmund Nationaal Park liggen om de hoek.

 

 

Musea, luxueuze appartementen pal aan zee, de langste jeugdherberg ter wereld (4,5 km, 400 kamers) en het spiraalvormige boomkroonpad in het kustbos hebben Prora nieuw leven ingeblazen. De Rügense kustplaats is bekend om de Kolos van Prora, één van de projecten van de Kraft durch Freude-organisatie (KdF) onder bewind van Hitler. Prora zou destijds een vakantieresort worden voor 20.000 mensen en bood plek aan de Nationale VolksArmee (NVA), het leger van de DDR, dat er met 10.000 man was gekwartierd. Het mega-gebouw van gewapend beton is nu een monument en werd nooit helemaal afgemaakt. Momenteel verrijzen er moderne vakantiewoningen en appartementen naast toeristische- en culturele voorzieningen. In een blok van de kolos zijn meerdere musea gevestigd die samenwerken onder de naam KulturKunststatt. In het KdFMuseum, het NVA-museum en Documentatiecentrum Prora leer je over de bewogen geschiedenis, de bouw van het gebouw en de architectuur.

Meer informatie: www.ruegen.de

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.