12e editie internationaal lichtkunstfestival GLOW Eindhoven drukbezocht

De 12e editie van het internationaal lichtkunstfestival GLOW Eindhoven werd dit jaar bezocht door ruim 740.000 mensen. Vooral op de openingsavond stroomde de stad in een recordtempo vol met bezoekers voor GLOW. Meer dan ooit was er dit jaar een mix van internationale en Eindhovense lichtkunstenaars, met een focus op lichtkunst en talentontwikkeling. Dit leverde een gevarieerd lichtkunstfestival op.

De bezoekers komen niet langer alleen uit de regio, ook Duitsland en België was goed vertegenwoordigd. Velen van hen bezochten het festival voor de eerste keer en reageerden vol verwondering en enthousiasme op het gratis evenement. GLOW Eindhoven vond plaats van 11 t/m 18 November.

Binnenstad van Eindhoven

Met een route van ongeveer 6 km door de binnenstad van Eindhoven, langs meer dan 33 lichtkunstprojecten, liep de doorstroom van mensen soepel. Vooral de eerste zaterdagavond werd als extreem druk ervaren en heeft de organisatie ook een record aantal gemeten van meer dan 100.000 bezoekers op de openingsavond. The Source, vertaald als de bron van licht, was het thema van het festival. Meer dan ooit werd het toegepast op de lichtkunstwerken. De lichtkunstenaars kregen het thema mee als opdracht wat resulteerde in verrassende variaties maar ook meteen de kunstwerken in verbinding bracht met elkaar. Er zat een mooi balans tussen alle verschillende bronnen van licht. Vooral de gloeilamp en Philips was een bron voor inspiratie, zoals het project Blob the Bulb en de lichtshow ‘Once upon a Light. Bij andere projecten zag je vuur, water en zonne-energie als de bron van het licht.

 

 

Lokale en internationale lichtkunstenaars

Dit jaar was er een mix van grote, internationale lichtkunstwerken zoals ‘Story of Light’ van Finse Kari Kola op Villa de Laak en Windows van Duitse Daniel Margraf op de Catharinakerk, en projecten van internationale allure maar wel van eigen bodem. Een voorbeeld hiervan was publieksfavoriet Blob the Bulb van Dirk van Poppel en Jan Fabel. Maar ook het vuurproject Sonos Ignitia wat voor het eerst te zien was en wat veel publiek en pers trok, is gemaakt door 3 ontwerpers gehuisvest in het TAC (Temporary Art Center). Het Duitse Forum InterArt betoverde dit keer een magisch straatje achter de Blob, genaamd #GLOWING, waar het publiek vanuit het donker de zon tegemoet liep. De aan de Design Academie afgestudeerde Gijs van Bon zette het prachtige project _ROOT neer, een samensmelting van natuur en techniek uitgebeeld op een boom.

 

 

Naast het lichtfestival heeft GLOW Eindhoven van 11 /m 13 november een internationaal congres georganiseerd, waar zo’n 20 internationale lichtfestivals aanwezig waren om het debat over de toekomst van lichtfestivals aan te gaan; trends, prestaties en de potentie van lichtfestivals tot 2027.

Talentontwikkeling

Het onderscheidend vermogen van GLOW ligt in het feit dat er elk jaar weer lichtkunst wordt gecreëerd met talentontwikkeling als bindende factor. Dit levert een gevarieerd festival op dat deels bestaat uit lichtkunstwerken die zijn uitgerust met allerlei technische hoogstandjes. De kennis die in Eindhoven aanwezig is bij bedrijven als ASML en Philips, maar ook bij studenten Fontys ICT en TU/e, wordt vertaald naar inspirerende, slimme projecten. Deze GLOW editie resulteerde dit in het interactieve Moving Lights en Trees of Life. Daarnaast stond de winnaar van Foederer Talent Award met het project Lichthouders, groots op de route. GLOW maakt ruimte voor deze innovatieve en unieke projecten van eigen bodem met het doel deze wereldwijd neer te zetten. Hiermee laat GLOW zien waar we in Eindhoven goed in zijn en dat ‘Eindhoven het verschil maakt in lichtkunst’, tevens de missie van GLOW Eindhoven.

Lichtshow

De lichtshow-performance ‘Once upon a Light’ in het Philips Stadion was in totaal 9 x uitverkocht. Er waren 2 shows per avond. Voor iedere show was er ruimte voor 4.400 bezoekers. De lichtshow in het Philips Stadion is gemaakt door Eindhovense podium/ showdesigners, met een muziekproductie van LastBlast en ShowTek. De lichtshow vertelde het verhaal van Eindhoven, van gloeilamp tot nu, uitgebeeld op een podium van 60 meter breed met urban dansers, muziek, lichteffecten en 3D projecties. De volgende editie van GLOW Eindhoven is gepland van 10 t/m 17 november 2018.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.