Kerstperiode zorgen voor een winterse citytrip-beleving in Innsbruck

Innsbruck is niet meer alleen “die tussenstop op weg naar de wintersportvakantie in Oostenrijk” maar wordt steeds vaker geboekt als winterse citytrip. Met name de Advents- en Kerstperiode is in Innsbruck iets bijzonders. Vanaf midden november staat de stad in het teken van de 6 kerstmarkten, oftewel het “Innsbrucker Kerstfeest in de bergen.” Een citytrip- en pre-kerstbeleving met de majestueuze bergtoppen als decor.

Bedekte bergtoppen

Met sneeuw bedekte bergtoppen, historische gevels versierd met ontelbare lichtjes en sprankelende kinderogen, die verlangend de dagen tellen totdat het Kerstkindje komt: vanaf half november is Innsbruck het middelpunt van de kerstmarkten, Sint-Nicolaas en het Kerstkind & co. In de stad hangt een geur van geroosterde kastanjes en verse “Kiachln“ (een soort oliebol) met zuurkool of rode bosbessen en de punch staat warm voor een nostalgisch kerstgevoel. Wanneer de indrukwekkende 20 meter hoge Kerstboom voor het Gouden Dak over de markt straalt, is de stad klaar om kerst te gaan vieren. En het Innsbrucker Kerstfeest in de bergen biedt citytripppers en kerstliefhebbers de gelegenheid om daar in november al mee te beginnen.

 

 

Jublieum: 45e Kerstmarkt in de Innsbrucker Altstadt

Dit jaar viert de meest traditionele kerstmarkt in Innsbruck een bijzonder “jubileumjaar“: precies 45 jaar geleden ontmoetten Innsbrucker ondernemers uit de binnenstad elkaar en organiseerden de eerste Innsbrucker Kerstmarkt voor het Gouden Dak.

 

 

Met slechts 10 kramen – die elke dag op- en afgebouwd moesten worden – startte een “succesverhaal“. Anno 2017 is er bij de ruim 70 kramen van alles verkrijgbaar: van sfeervolle decoraties en handgemaakte geschenken tot houtsnijwerk en culinaire lekkernijen.

Grote en kleine Kerstengelen

Elke kerstmarkt heeft zijn eigen, sfeervolle programma. Zo spelen de Amraser torenblazers vanaf het Gouden Dak dagelijks om 17.30 uur traditionele Kerstliedjes, zijn er de Wiltener Weihnachtszauber [Kerstbetovering], lezingen en concerten van lokale kunstenaars en dragen Tiroolse groepen in St. Nikolaus de lokale tradities en cultuur uit. Voor de jongste bezoekers vormt een citytrip naar Innsbruck een sprookjesachtig beleving: in de Märchengasse- [Sprookjessteeg] en de Riesengasse [Reuzensteeg] komen de mooiste verhalen tot leven. Op de Marktplatz zijn een draaimolen en kinderboerderij te vinden en zorgen sprookjesvoorstellingen, een poppenkast en Kerstverhalenvertellers ook bij de kleintjes voor een pre-kerstgevoel.

Sint-Nicolaas, Krampus & het Kerstkindje

Wat is een kerstfeest in de bergen zonder de bekende decemberfiguren? Zoals elk jaar bezoekt Sint-Nicolaas de kinderen in Innsbruck en verschijnen ‘donkere’ figuren als de Innsbrucker AlpenTuifl (duivels), de Oost-Tiroolse krampussen (demonisch uitgedoste figuren) en de perchten uit het Tiroolse laagland op het toneel. Op 17 december keert de rust terug in de stad en brengt het Kerstkind op een witte wolk een bezoek aan Innsbruck – begeleid door honderden kinderen verkleed als engelen en herders, die zelfs hun schaapjes meebrengen. Ook in de omgeving van Innsbruck staan er sfeervolle events op het programma zoals het Tiroolse Advents-zingen (9/10 december, Congress Innsbruck) of de Igler Bergweihnacht (Kerstmarkt in de bergen, 23 december). De Innsbrucker hotels bieden speciale kerstarrangementen en – met een beetje geluk – dwarrelen de eerste sneeuwvlokken als een klein kerstwonder vanuit de hemel op de stad naar beneden…

De 6 Kerstmarkten van Innsbruck

 • Kerstmarkt in de Altstadt (historische binnenstad) (15 november tot en met 23 december 2017)
 • De grootste markt van de stad en een van de mooiste en meest romantische in het hele Alpengebied. Bijzonderheden: de enorme Kerstboom, bijzondere verkoopkramen, vele opvoeringen voor het Gouden Dak, en culinaire verrassingen.

 • Kerstmarkt in de Maria-Theresien-Straße (25 november 2017 tot en met 6 januari 2018)
 • Stijlvolle, “jonge“ Kerstmarkt in Innsbrucks mooie avenue, die tot het eind van de Kerstvakantie geopend is. Bijzonderheden: een laan van fonkelende kristallen bomen, een reusachtige verlichte bergkristal en internationale hapjes in Innsbrucks mooiste winkelstraat.

 • Kerstmarkt op de Marktplatz (15 november tot en met 23 december 2017)
 • Een kinderparadijs bij uitstek. Bijzonderheden: poppenkast, sprookjesvertellers, kinderboerderij, suikerspin, nostalgische draaimolen en de 15 meter hoge glinsterende Swarovski-Kerstboom met een reuzenster op de top.

 • Panorama-Kerstmarkt op de Hungerburg (25 november tot en met 23 december 2017)
 • Kerstmarkt met een fascinerend uitzicht op de stad. Bijzonderheden: een kleine maar fijne markt op een heerlijke plek met panorama hoog boven Innsbruck, de 10 minuten durende rit met de Hungerburgbaan vanuit het centrum naar boven is een bijzonder hoogtepunt.

 • Kerstmarkt op de Wiltener Platzl (27 november tot en met 23 december 2017)
 • Deze markt biedt culturele variatie, regionale culinaire lekkernijen en een typische Tiroolse sfeer. Bijzonderheden: de betoverende sfeer van de Wiltener Platzl met individuele kleine winkeltjes en dito marktkraampjes.

 • Kerstmarkt St. Nikolaus (24 november tot en met 23 december 2017)
 • Een kleine markt in het oudste stadsdeel van Innsbruck. Bijzonderheden: mooie muziek, zelfgebakken koekjes en een rustige sfeer.

  Over Innsbruck en omgeving

  Innsbruck, hoofdstad van de deelstaat Tirol in het zuidwesten van Oostenrijk, met een rijke 800 jarige geschiedenis. De stad telt ruim 120.000 inwoners en ligt ingesloten tussen de Oostenrijkse bergen. Dit maakt van Innsbruck een interessante vakantiebestemming voor zowel het zomer- als winterseizoen. Voor een culturele stedentrip, een actieve outdoorvakantie of een combinatie van de twee. Met het Goldenes Dachl, de Bergisel-schans, de Hungerburgbahn, iconen van de stad, en de groene of juist wit besneeuwde toppen van de bergen, is Innsbruck een kleurrijke bestemming. De stad is omringd door fiets- en wandelpaden en de nabij gelegen Feriendörfer vormen een oase van rust rondom de drukke stadskern. Innsbruck en haar regio’s bieden in elk jaargetijde vrijetijdsvermaak, culturele highlights en sportieve hoogtepunten voor jong en oud.

  Wat is de beste kerstmarkt van 2017?

  Wat is de beste kerstmarkt van 2017? Waar drink je de lekkerste glühwein? Waar vind je de mooiste kerststal en verkochten ze de beste cadeaus voor onder de kerstboom? Laat het ons weten in de poll. Laat het ons weten in de poll. Doe mee en kies jouw favoriet. De kerstmarkt met de meeste stemmen van het publiek wint de Kerstmarkt Award 2017.

   

   

   

  Lees elke dag het laatste nieuws

  Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Hoe spreken wij jou aan?*
  Naam
  Hidden
  Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Comments are closed.