Leiden pakt uit met Winter Wonder Weken 2017

Voor het 7e opeenvolgende jaar organiseert Centrummanagement Leiden de Winter Wonder Weken. Dit programma bestaande uit inmiddels tien verschillende evenementen start op zaterdag 25 november met de intocht van Sinterklaas en eindigt op zondag 7 januari met de laatste dag van de grootste drijvende ijsbaan van Nederland.

Doorontwikkeling evenementen

In 2016 won de enige drijvende kerstmarkt van Nederland de award voor ‘Beste Kerstmarkt van Europa’, uitgereikt door het platform van Verkeersbureaus.info in samenwerking met ‘kerstenmarkten.nl. “Een prachtige erkenning van onze kerstmarkt, maar ook een belofte naar de toekomst. Mede door de inzet van deze award in onze communicatie, willen wij een breder publiek bereiken. En dit publiek willen we natuurlijk een fantastische beleving geven in Leiden”. Aan het woord zijn projectleiders evenementen Mels Hartman en Monique IJsselsteijn die samen verantwoordelijk zijn voor de programmering van de Winter Wonder Weken.

 

 

Vorig jaar bemerkten wij dat de drukte op de kerstmarkt op sommige momenten zo groot was, dat bezoekers op een later tijdstip terug moesten komen. Om hiervoor een oplossing te kunnen bieden, hebben wij mede op basis van de ingevulde enquêtes door onze bezoekers enkele aanpassingen doorgevoerd. De pontons worden anders neergelegd, zodat het water altijd zichtbaar blijft en daarmee het drijvende karakter wordt onderstreept, maar de kerstmarkt hierdoor ook langer wordt. De indeling van de chalets is ook gewijzigd, zodat er meer zichtlijnen komen van en naar de kerstmarkt toe en de ruimtes rondom de chalets groter worden. Hierdoor is er niet alleen meer plek om rustig bij de chalets te blijven staan, maar blijft er ook altijd ruimte om te blijven lopen.”

“Door de betere zichtlijnen betrekken we ook het omliggende gebied beter bij de kerstmarkt en ontstaat een open karakter”|

De kerstmarkt gaat daarmee van 62 verkoopplaatsen naar 86 verkoopplaatsen en loopt straks door tot aan de Karnemelksebrug, eindigend met de sfeervolle kerstmarkthaven. Ook de ijsbaan zal dit jaar groter zijn dan vorig jaar. De ijsbaan groeit met 18% en biedt ruim 650 m2 aan schaatsplezier! Ook zal er meer overdekte plek zijn voor onze bezoekers en een speciale kinderprogrammering voor extra schaatsbeleving.

Hooglandse Kerstplein

Ook dit jaar komt KRO-NCRV opnames maken voor Joris’ Kerstboom. Echter is ervoor gekozen om het kerstplein dichter bij de Kerstmarkt en de ijsbaan op te bouwen zodat deze evenementen elkaar goed kunnen versterken. “Een vaak gehoorde opmerking van de bezoekers was ook dat men de afstand tussen de Beestenmarkt, waar vorig jaar de Joris Kerstboom stond, en de kerstmarkt te groot vond.”, aldus Monique IJsselsteijn. Het Hooglandse Kerkplein wordt tijdens de Winter Wonder Weken omgedoopt tot het Hooglandse Kerstplein. Op het Hooglandse Kerstplein zal naast Joris’ Kerstboom ook het huis van de Kerstman te vinden zijn en zijn er leuke oud-hollandse spellen voor de kinderen. Vanaf de avond zal het plein een sfeervolle plek bieden aan de overige bewoners en bezoekers van Leiden.

Twee korenweekenden
Het korenweekend is elk jaar een groot succes en zorgt voor veel sfeer in de stad. Dit heeft de organisatie doen besluiten om dit jaar twee korenweekenden te organiseren (met natuurlijk ook kerstfanfares) in samenwerking met BPlusC. Deze koren zullen ook worden geprogrammeerd op de Beestenmarkt waar natuurlijk ook een prachtige kerstboom staat.

Met deze uitbreiding van de programmering en aanpassingen in de bestaande evenementen wil men de bezoekers het ultieme kerstgevoel geven en vooral uitnodigen hun kerstinkopen in Leiden te doen. 
De programmering van de Winter Wonder Weken wordt daarnaast ondersteund door het Singel ‘Spark (lichtfestival op diverse locaties in de stad) en het KinderDOEza Festival in het Van der Werfpark en natuurlijk de inmiddels traditionele Lichtjesparade.

Verduurzaming evenementen

Een belangrijke ambitie dit jaar, is om alle evenementen ook duurzamer te maken. Dit wordt gedaan door onder andere de inzet van groene stroom, het gebruik van eco-glazen en de inzet van LED-verlichting. Maar dit jaar zet men vooral een grote stap in afvalscheiding: op alle evenementen wordt het afval van bezoekers en standhouders gescheiden in papier, plastic, glas en restafval. 


Start programmering met intocht Sinterklaas

Kortom, er komen weer hele gezellige tijden aan, die beginnen met de Intocht van Sinterklaas en zijn pieten op 25 november, waarna de Sint zijn intrek zal nemen op zijn speciale logeeradres in de Waag. Nieuw dit jaar is, dat Sint zijn ‘Pakjesboot 12’ twee dagen zal neerleggen bij Lot & De Walvis (30 november en 1 december), want de cadeautjes en pepernoten moeten natuurlijk wel altijd voorradig zijn.

 

 

Projectleiders Hartman en IJsselsteijn kunnen bijna niet wachten: “Wij zijn ontzettend enthousiast over de ontwikkeling die de Winter Wonder Weken doormaken en dit kan mede door de inzet van de vele vrijwilligers en partners die ons hierbij ondersteunen. Wij nodigen iedereen dan ook van harte uit om deze levendige en sfeervolle Winter Wonder Weken in de binnenstad te bezoeken. Mooi hierbij is dat bezoekers die met de auto komen ook kennis kunnen maken met de nieuwe Lammermarktgarage, waar men t/m 31 december 2017 ieder derde uur gratis kan parkeren”.

Programma Winter Wonder Weken op een rijtje

 • Intocht van Sinterklaas Zaterdag 25 november
 • Huis van Sinterklaas Zondag 26 november t/m maandag 4 december
 • Pakjesbootdagen Donderdag 30 november en vrijdag 1 december
 • Drijvende ijsbaan Vrijdag 8 december t/m zondag 7 januari
 • Nostalgische Kermis Vrijdag 8 december t/m zondag 7 januari
 • Lichtjesparade Vrijdag 15 december
 • Hooglandse Kerstplein Vrijdag 15 december t/m woensdag 27 december
 • Drijvende kerstmarkt Vrijdag 15 december t/m woensdag 27 december
 • Korenweekenden Zaterdag 16 december & zondag 17 december, Zaterdag 23 december & zondag 24 december
 • Singel ‘Spark Zondag 17 december t/m zaterdag 30 december
 • Kinder DOEza Festival Vrijdag 5 januari

Wordt Leiden opnieuw de beste kerstmarkt in 2017?

Wat is de beste kerstmarkt van 2017? Waar drink je de lekkerste glühwein? Waar vind je de mooiste kerststal en verkochten ze de beste cadeaus voor onder de kerstboom? Laat het ons weten in de poll. Laat het ons weten in de poll. Doe mee en kies jouw favoriet. De kerstmarkt met de meeste stemmen van het publiek wint de Kerstmarkt Award 2017.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.