Bekijk dit onderzoek over veilig fietsland Nederland

Uit onderzoek bleek deze week dat fietsers het te druk vinden op fietspaden en daardoor vaker kiezen voor de auto of het openbaar vervoer. Daarom roept Veilig Verkeer Nederland op om onveilige fietspaden die in de spits niet toereikend zijn te melden.

veilig-verkeer-nederland

Mede op basis van deze meldingen kunnen wegbeheerders de fietspaden inrichten op de gewenste capaciteit.

Fietsend Nederland

Kenniscentrum CROW-Fietsberaad onderzoekt in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wat mogelijke oplossingen kunnen zijn. Een kwart van alle fietsers vindt het te druk op de fietspaden en voor 10% van de fietsers is het de reden om de fiets te laten staan en te reizen met de auto of het openbaar vervoer. Of later te vertrekken of om te rijden om de fietsfiles te mijden. Uit een flitspeiling van VVN dit jaar blijkt dat bijna de helft (45%) van de Nederlanders weleens een andere route neemt dan ze eigenlijk zouden willen vanwege de veiligheid. Bij mensen die veel fietsen en nauwelijks de auto nemen ligt dit zelfs hoger (57%). Met name in de grote steden is het fietsgebruik sinds 2005 toegenomen met gemiddeld bijna 11%. Een onderzoek onder 2.000 fietsers geeft aan dat zij zich met name storen aan de overvolle fietspaden. Een grote ergernis vormt het gedrag van fietsers die bijvoorbeeld met 3 personen of meer naast elkaar fietsen en daardoor geen rekening houden met andere weggebruikers.

 

 

Fietsen is belangrijk

Fietsen is onderdeel van onze cultuur en dat moeten we veilig kunnen blijven doen, óók in de spits. Maar dat niet alleen. Fietsen is gezond en van groot belang voor de mobiliteit van weggebruikers. Kinderen doen door veel te fietsen de zo belangrijke verkeerservaring op. Ouderen behouden hun vrijheid als ze kunnen blijven fietsen. Maar dat moet dan natuurlijk wel veilig kunnen.

 

 

Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Ze mengen zich onbeschermd en met een relatief groot snelheidsverschil tussen het overige (snel)verkeer. Belangrijk dus om te zorgen voor fietsvriendelijke infrastructuur en veilig fietsgedrag, en daarmee de trend dat mensen vaker kiezen voor auto of openbaar vervoer, om te keren.

Meld onveilige fietspaden

Veilig Verkeer Nederland roept iedereen daarom op om locaties waar het niet veilig is op het fietspad, te melden. Mensen kunnen daarvoor terecht bij het Participatiepunt van Veilig Verkeer Nederland. Veilig Verkeer Nederland helpt de melders en de gemeenten om dergelijke situaties veiliger te maken.

Fietsgedrag

Naast het feit dat onze fietspaden veilig moeten zijn gaat het er natuurlijk ook om dat we elkaar de ruimte op onze fietspaden moeten gunnen. Een ‘gedragsdingetje’ waarop nog veel te winnen is. Veilig Verkeer Nederland werkt daaraan via de educatieve projecten in het basisonderwijs en voorlichting aan oudere verkeersdeelnemers over veilig fietsgedrag.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.