Turkije sneeuwzeker en voordeliger alternatief voor Alpenlanden

Hoewel het merendeel van Nederlandse skiërs en snowboarders nog steeds afreizen naar de skigebieden in de Alpenlanden, zijn de stijgende kosten van een skipas, accommodatie en drankjes aldaar voor sommigen een reden om een goedkoper alternatief te overwegen.

Voor wie op zoek is naar een sneeuwzeker en betaalbaarder skivakantie is Turkije een optie: met haar rustige pistes en betaalbare hotels in verschillende skigebieden is het een bestemming voor de wintersporter die wat avontuurlijker is ingesteld. In het westen zijn Uludağ en Kartalkaya populaire skigebieden en in het oosten ligt Palandöken – een skigebied waar ook je ook het Olympische Team tegen kunt komen. Skivakanties volgen net als zomervakanties vaak het All-Inclusive model en een skipas is bij de prijs inbegrepen. Dankzij de ligging kan een wintersportvakantie naar Kartalkaya en Uludağ goed gecombineerd worden met een stedentrip naar Istanbul.

 

 

In het hart van Turkije kan ook geskied worden bij het Erciyes Ski Center dat uitstekend gecombineerd kan worden met een reis door Cappadocië. Een fijne bijkomstigheid aan wintersport in Turkije: in de skigebieden liggen vaak hammams waar je na een dag in de kou op de piste de spieren kunt opwarmen. Het skiseizoen loopt van december – april. De ‘Winter Tourism and Ski Centres Turkey’ brochure kan opgevraagd worden via info@welkominturkije.nl.

Uludağ

Dit skigebied is de oudste en meest populaire wintersportplaats van Turkije en ligt in een beschermd natuurgebied nabij Istanbul en Bursa. Uludağ beschikt over 28 km piste en 16 skiliften. Hoogtemeters in dit gebied lopen tussen 1.750m en 2.543m. In Uludağ kunnen ook quads en sneeuwscooters gehuurd worden. Sinds 1961 is het gebied erkend als Nationaal Park dankzij de rijkdom aan flora en fauna.

 

 

Kartalkaya

Het skigebied Kartalkaya ligt nabij de stad Bolu in de Köroğlu gebergte. Dit gebied is met 2.250 meter het hoogste punt van het Yedi Göller Nationaal Park en ligt in een bosrijke omgeving. Kartalkaya beschikt over 20 km aan pistes die dankzij de korte wachtrijen bij de 8 skiliften heerlijk rustig zijn en uitermate geschikt voor beginners. De meeste pistes zijn blauw en rood. Gevorderde snowboarders en skiërs kunnen ook gebruikmaken van 3 km zwarte pistes.

Palandöken

In het oosten van Turkije ligt het skigebied Palandöken nabij de plaats Erzurum dat met 70 kilometer piste en 15 skiliften het grootste skigebied van Turkije is. Daarvan zijn twee pistes officieel erkend voor internationale slalomwedstrijden. Met het hoogste punt op 3.176 meter is dit een van de hoogst gelegen en koudste plekken in Turkije. Gemiddeld ligt hier 150 dagen per jaar sneeuw en het skiseizoen loopt van begin december tot april. Alpineskiën, toerskiën, snowboarden en langlaufen zijn mogelijk. De pistes van dit skigebied behoren tot de langste en steilste ter wereld. De langste afdaling is 12 km lang. Palandöken ligt op slechts 20 minuten rijden vanaf de luchthaven van Erzurum dat met dagelijkse vluchten naar Ankara en Istanbul is verbonden.

Heli-skiën

Is een gewone piste geen uitdaging genoeg dan kunnen de echte poederbazen in Turkije ook uitstekend heli-skiën. De plaatjes Ayder, Ikizdere en Yaylalar nabij het Kackar Gebergte zijn hier uitermate geschikt voor. Het Kackar Gebergte heeft meer van 150 bergtoppen boven de 3.000 meter. In dit gebied zijn er ruim 250 locaties waar heli-skiërs gedropt kunnen worden. Ook in Uludağ is heli-skiën mogelijk.

Overige skigebieden

Turkije beschikt tevens over enkele kleinere skigebieden die geschikt zijn voor een dagje in combinatie met een (rond) reis. Gebieden als Davraz, Sarikamiş, Erciyes, Kartepe, Bozdag en Ilgaz beschikken pistes variërend van een paar kilometer tot vele tientallen kilometers aan pistes.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.