Social Travel 30: Landal GreenParks prolongeert titel; TUI krijgt pluim

Het einde van dit kwartaal is in zicht. Daarom is het tijd voor de tweede editie van de Social Travel Top 30. In samenwerking met Emerce bekijkt Buzzcapture welke Nederlandse reismerken dit kwartaal de top hebben gehaald op basis van online berichtgeving.

Scroll naar beneden voor het resultaat.

Scroll naar beneden voor het resultaat.

Zestig reismerken

Sinds de eerste editie is er uitgebreid naar zestig merken die worden gemonitord met de Brand Monitor van Buzzcapture. Hoeveel berichten zijn er in de afgelopen drie maanden verschenen op social media, hoeveel bereik hadden deze berichten en wat is het sentiment van de berichten? Op basis van de drie scores wordt de Social Travel Top 30 samengesteld. Met dit kwartaal geen nieuwe nummer 1. Bungalowpark keten Landal Greenparks prolongeert de titel in de Social Travel Top 30.

 

 

Buiten titelverdediger Landal GreenParks om ziet de top 5 er totaal anders uit. Hoogst genoteerde nieuwe binnenkomer: Natuurhuisje, op de derde plaats. Ook ‘off the beaten track’ organisatie ‘Eliza was here’ is nieuw in de top. Beide organisaties richten zich op toeristen die op zoek zijn naar alternatieve vakanties en reiservaringen. In totaal zijn er tien nieuwe binnenkomers in de top-30. Daarnaast zijn er zeven reisorganisaties gestegen en behouden Kras en Landal Greenparks hun positie.

Wat valt op?

Thomas Cook Nederland is sinds de vorige Social Travel Top 30, achttien plaatsen gestegen. Hoewel de reisorganisatie qua volume is gezakt, zijn zowel het pr-bereik als sentiment omhoog gegaan. Ruim 10% van de berichten over de reisorganisatie zijn positief. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat Tunesië weer aangeboden wordt als vakantiebestemming. 

 

 

Op plaats 23 is Surfblend nieuw binnengekomen. Deze reisorganisatie, onderdeel van Sundio group, richt zich specifiek op de nichemarkt van surfers. En als wij denken aan surfen, denken wij aan mooie plaatjes. Niet gek dat ruim 75% van de berichtgeving over Surfblend afkomstig is van Instagram.

Social Media Score: enorme drukte op Schiphol en WhatsApp voor KLM

Als we kijken naar het volume van de berichten per organisatie vinden we grote namen in de top-5. Over Schiphol verschenen de meeste berichten in de afgelopen drie maanden. Dit had vooral te maken met de enorme drukte op het vliegveld. Uren wachten voor de douane heeft gezorgd voor meer dan zestigduizend berichten op social media.

Ook werd KLM veelbesproken op social media. Vooral het feit dat KLM de eerste airline is met een officieel, zakelijk WhatsApp-account is, zorgde voor een piek in de berichtgeving. In bijna duizend berichten werd KLM genoemd in combinatie met WhatsApp.

Public Relations: ANWB op zwarte zaterdag en Roompot naar België

Op het gebied van bereik van de berichten scoren de gevestigde namen hoog. Schiphol, KLM en ANWB hadden het meeste potentieel bereik.

In de zomer is de ANWB een veelbesproken onderwerp op social media. Veel mensen gaan met de auto op vakantie en komen nogal eens met de ANWB in aanraking. Is het niet via een van de reisorganisaties, dan is het wel met de Wegenwacht. Dit bericht over de drukte bij de ANWB had het meeste bereik.

Ook veel positieve publiciteit voor Schiphol. Schiphol schakelt vanaf 1 januari volledig over op Nederlandse windenergie. Hiervoor heeft de luchthaven een overeenkomst gesloten met Eneco voor de komende vijftien jaar.

Roompot Vakanties op nummer twee in de chart, is bezig met flinke uitbreiding. Niet alleen in Nederland wist de vakantieparkuitbater goede zaken te doen, Roompot breidt uit naar het buitenland. Roompot Vakantie heeft voor het eerst een park in België geopend. Het gaat om Breeduyn Village in Bredene. De internationalisering zorgt voor positieve pr.

Sentiment: Reizigers hebben een voorkeur voor niche organisaties

Opvallend is dat juist op het gebied van sentiment totaal andere reisorganisaties goed scoren. Hier vinden wij geen enkele van de bovengenoemde organisaties in de top 5. We zien in de top 5 een groot aandeel van reisorganisaties die juist kortere vakanties en weekendjes aanbieden. Natuurhuisje.nl, Landal GreenParks en Weekendjeweg.nl richten zich voornamelijk op de vakantieganger die niet per se drie weken ver weg gaat, maar liever in de buurt blijft.

 

 

Topscore op basis van sentiment is Primavera Reizen. Deze reisorganisatie biedt reizen naar Portugal aan. Ruim 18% van de berichten omtrent Primavera Reizen zijn positief. De overige berichtgeving is neutraal.

Gebeurtenissen die de afgelopen maanden invloed hadden op de reisbranche

Er is een hoop gebeurd in het zomerseizoen. Veel van deze gebeurtenissen hebben grote invloed op reizigers en reisorganisaties. Natuurrampen als de aardbeving op Kos  en orkaan Irma zorgen voor grote ontregelingen in de reisbranche. Zo zien wij in de Brand Monitor dat TUI Nederland bijna 500 keer werd genoemd in combinatie met orkaan Irma. De meeste berichten zijn afkomstig van vakantiegangers met een geboekte vlucht naar het rampgebied. De meeste berichtgeving is positief. TUI houdt de reizigers goed op de hoogte en stort snel geld terug. Een pluim voor het woordvoering en online team van de reisorganisatie!

Maar ook nieuws dichterbij huis zorgt voor veel berichten op social media. Het nieuws van de uitbreiding van Lelystad Airport deed veel stof opwaaien. In de afgelopen maanden verschenen er ruim zestienduizend berichten over het onderwerp. Veel bewoners van de directe omgeving zijn het niet eens met de uitbreiding van het vliegveld en ook verschillende politieke partijen zoals Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn tegen.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.