Bezoek de Nationale Archeologiedagen in Rijksmuseum van Oudheden

Op 13, 14 en 15 oktober a.s. worden voor de derde keer de Nationale Archeologiedagen gehouden, voor iedereen die wil weten welke verhalen er in de Nederlandse bodem verstopt zitten. Archeologie staat op deze dagen in het hele land in de schijnwerpers, met talloze activiteiten in oa. musea, archeologische centra, depots en universiteiten.

Ook in het Rijksmuseum van Oudheden zijn er activiteiten: er is een lezing over het befaamde prehistorische ‘zwaard van Ommerschans’, kinderen kunnen aan de slag als archeoloog en voor jong en oud is er RoMeincraft: een virtueel avontuur langs de Romeinse forten van Zuid-Holland.

Zwaard van Ommerschans

Het 3.500 jaar oude ‘zwaard van Ommerschans’ dat het museum deze zomer heeft aangekocht, is tot en met de Nationale Archeologiedagen te zien in de centrale hal van het museum. Op vrijdagmiddag 13 oktober (15.30-16.30 uur) geeft prehistoriespecialist en museumconservator Luc Amkreutz er een lezing over. Hij vertelt niet alleen over de bijzondere geschiedenis van het zwaard en de rol die dit soort voorwerpen in de bronstijd mogelijk hadden, maar ook over de vele pogingen die het museum sinds 1927 deed om het stuk aan te kopen. Ook toekomstig onderzoek komt aan bod.

 

 

Handen uit de mouwen steken

Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober kunnen kinderen in het museum als archeoloog de handen uit de mouwen steken. In de centrale hal bij de Egyptische tempel mogen ze eeuwenoude munten onderzoeken en scherven van potten natekenen, zoals echte archeologen dat doen. Stichting VALUE staat in dit weekend in het museum met RoMeincraft (zaterdag 13.00-17.00 uur, zondag 10.00-14.00 uur).

 

 

Liefhebbers van Minecraft en Romeinen kunnen met dit digitale bouwspel naar hartenlust virtuele forten, torens, gebouwen en muren bekijken, nabouwen en zelfs opgraven. RoMeincraft gebruikt (archeologische) informatie over echte Romeinse bouwwerken die zijn gevonden langs de Romeinse Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Die liep ooit dwars door Zuid-Holland en Leiden. Alle activiteiten in het museum tijdens de Nationale Archeologiedagen zijn gratis bij een museumbezoek.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.