Het Bonnefantenmuseum presenteert: Verzameling Jacques & Miny Defauwes

Op 12 oktober opent in het Bonnefantenmuseum de tentoonstelling Verzameling Jacques & Miny Defauwes, waarin de vriendschap tussen het echtpaar Jacques en Miny Defauwes en kunstenaar Jaap Mooy (1915-1987) als leidraad wordt genomen.

Aan de hand van een selectie werken van Jaap Mooy en werken van hedendaagse kunstenaars uit de Defauwes verzameling, wordt een verrassende blik geworpen op deze eigenzinnige collectioneurs. Tijdens de opening wordt tevens de monografie Noord West – Zuid Oost. Jaap Mooy de kunstenaar en zijn verzamelaar gepresenteerd.

Jacques en Miny Defauwes

Orthopedisch schoenmaker Jacques Defauwes en zijn vrouw Miny Defauwes-Bovens leren de Bergense kunstenaar Jaap Mooy (1915-1987) begin jaren tachtig kennen via de Limburgse schilder Lei Molin (1927-1990). Al snel ontwikkelt zich een hechte vriendschap. Het echtpaar voelt zich aangetrokken door Mooys vermogen morele en spirituele zaken onder woorden te brengen; zijn sociale bewogenheid en politiek engagement. De jaren van intense omgang met de flamboyante alleskunner Mooy blijken vormend voor de verzamelaar Defauwes. In de loop der jaren breidt hij zijn collectie uit met opvallende tegendraadse werken van hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland, die hij voor een deel ook presenteert in de bedrijfsruimtes van Defauwes Orthopedische Schoentechniek.Ook is Jacques Defauwes initiator en langdurig drijvende kracht geweest achter de Parkstad Limburg Prijs voor jong talent en treden hij en zijn vrouw regelmatig op als opdrachtgever voor kunstenaars.

 

 

Sculpturen

In de tentoonstelling is onder andere te zien: sculpturen van Piet Killaars, Andrei Roiter, Simon Schubert en Mehdi-Georges Lahlou; installaties van Les Deux Garçons, Jeroen van Bergen, Jos Berkers, Tracey Snelling en Kristian Kozul; fotografie van Katharina Sieverding; werken op papier van Hadassah Emmerich, Jasper de Beijer, Georg Herold, Alexander Gorlizki en Lei Molin.

Publicatie

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt tevens de monografie Noord West – Zuid Oost. Jaap Mooy, de kunstenaar en zijn verzamelaar, die Jacques en Miny Defauwes in eigen beheer hebben uitgegeven. De publicatie bevat teksten van Catharien Romijn, conservator DSM Art Collection en tevens gastcurator van deze expositie, Cees de Boer, onafhankelijk curator en publicist, en Hans den Hartog Jager, schrijver en kunstcriticus. Guy Molin maakte een film over het echtpaar Defauwes die tijdens de tentoonstelling is te zien. Het boek is vanaf de opening verkrijgbaar in het Bonnefantenmuseum.

 

 

Het Bonnefantenmuseum zet met deze tentoonstelling een nieuwe stap in een koers, die zich in het nationale museumlandschap onderscheidt door de eigen(wijze) accenten en prioriteiten in de programmering, met een herkenbare oriëntatie op de ‘verborgen canon’. Verzameling Jacques & Miny Defauwes is te zien van 13 oktober 2017 tot en met 27 mei 2018.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.